- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Žanju šta su posejali: Da li su protesti u Francuskoj samo uvertira /video/

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDFrancuska, protesti
Francuska, protesti - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Pratite nas
Događaji u Francuskoj gde su danima besneli protesti zbog ubistva maloletnika arapskog porekla samo su uvertira u potrese koji će tek uslediti, ne samo u toj zemlji već i širom Evropske unije, smatraju sagovornici Sputnjika, uz ocenu da tamo samo žanju šta su posejali.
Priča o multikulturalnosti u EU je odavno propala, nije uspela integracija došljaka iz bivših kolonija koji su gurnuti u geta bez perspektive, nema više ni jeftinih energenata, niti jeftine radne snage, a stručnjaci i biznis se sele preko okeana, opisuje sumornu situaciju u Evropi novinar Žarko Rakić.

Protesti u Francuskoj nikad veći

Francuska je, podseća on, već imala suočavanja sa sličnim izlivima nasilja, ali ovo je verovatno najveći po broju angažovanih policajaca - oko 40.000 pa je utisak kao da je zemlja u vanrednom stanju, dok je predsednik Emanuel Makron morao da otkaže susret s nemačkim kancelarom a prethodno vanredno napusti samit EU.
„Makron će svakako izaći iz ovoga oslabljen i biće zanimljivo videti kako će u narednom periodu da se ponaša njegova vlada. Mnogo je problema i plašim se da će protesti, ukoliko se privremeno i priguše, ponovo da eskaliraju jer su uzroci nezadovoljstva tog mladog sveta daleko od rešivih“, konstatuje Rakić
Francuska je objektivno posmatrano bure baruta i tek će ući u probleme, predviđa i publicista Igor Ivanović
„Ovi protesti su samo uvertira u pravi građanski rat koji će biti u stvari verski rat između islama i ateista“, smatra Ivanović.
On skreće pažnju i da je situacija u Francuskoj, za razliku od recimo one u Nemačkoj, znatno teža jer ta zemlja ima dugu tradiciju kolonija, a stanovništvo koje je odatle stizalo sada je domicilno – rađaju se u Francuskoj, brilijantno govore francuski, prihvataju čak francusku kulturu – i preziru francusku državu.
„Pritom puni su samopouzdanja, ne osećaju komplekse jer su zagospodarili predgrađima, a imaju čudan spoj - bliži su islamu kao religiji ali nisu radikalni islamisti koliko su radikalni antifrancuzi“, primećuje Ivanović.

Novi problemi u EU

Na pitanje da li je moguć domino efekat protesta u Francuskoj, posebno imajući u vidu da ih je bilo i u Belgiji i Švajcarskoj, Rakić ističe da je teško generalizovati procese koji su u toku u EU jer se zemlje članice određuju ne samo prema i dosad spornom pitanju migranata već i prema novim problemima, a to su rat u Ukrajini, energenti, ekologija, odnosi u NATO i sa „velikim bratom“ s one strane okeana.
„Da će biti problema, biće, posebno u državama koje su se pokazale slabe u odnosu na pritisak iz SAD i iz Brisela. Neke članice EU poput Mađarske odolevaju svim pritiscima i brane svoju suverenost na način koji zaslužuje divljenje. Neće da slušaju birokrate iz Brisela za koje se ne zna ni ko ih je izabrao, ni u čijem interesu rade“, kaže novinar i navodi primer sukoba članica EU na poslednjem samitu povodom politike prema migrantima kad su Poljska i Mađarska ustale protiv nametanja rešenja.
Protesta će svakako biti, veruje on, i zato što je sve teže uveriti građane u EU da je ispravno da se njihov novac troši za oružje i municiju za Ukrajinu umesto za njihove potrebe - to više ne pije vodu.
Još jedan problem je, nabraja Rakić, što je niz država prezaduženo i ne zna kako će funkcionisati njihove ekonomije sa skupim energentima.

Rat do poslednjeg evra

Nemate više ni jeftine energente, jeftinu radnu snagu, izgubili ste veliko tržište Rusije, po svemu sudeći izgubićete i Kinu i Indiju i gde ste onda? Nalazite se u Evropi, imate gospodara koji vam uzima i poslednji evro. Ranije smo vulgarizovali pa govorili – rat u Ukrajini do poslednjih Ukrajinca, pa zatim do poslednjeg Evorpljanina a sad će biti do poslednjeg evra“, sarkastičan je naš sagovornik.
Prirodan je otpor Poljske i Mađarske koje imaju elemente suverenosti u svojoj politici i svest o tradiciji koju ne žele da naruše, ali je, uveren je Igor Ivanović, najveći problem u tome što se zapravo ne zna šta je EU – „da li je to skup država koje brane svoje nacionalne politike ili je to briselska birokratija, a ona je apsolutno pod patronatom SAD“.
Prema njegovom mišljenju, novi problem u ekonomiji za sve države EU je i gubitak dolara kao svetske valute, koji će sve više važiti samo na teritorijama gde postoji direktna kontrola kolektivnog Zapada.
„Zato EU objektivno nema svetlu budućnost, iako se neke njene tekovine mogu poštovati, ali je kao politička zajednica sve manje privlačna“, zaključuje Ivanović.

Nerealni predlozi za Balkan

U svetlu svih ovih procesa u EU, sagovornici Sputnjika su se osvrnuli i na ponude koje odatle stižu za rešenje problema na Balkanu.
Ti predlozi imaju dublju predistoriju i deo su ozbiljnog antisrpskog kontinuiteta kad je reč o Zapadu, kaže Ivanović koji tako karakteriše i famozni nemačko-francuski plan za KiM.
Ukoliko bi ga, kako kaže, Srbija ne daj Bože prihvatila to ne bi bio kraj – porazi koje doživljvaju zapadni centri moći na planeti - a biće ih sve više - teraće ih da na teritorijama koje smatraju da su pod njihovom ingerencijom budu još nemilosrdniji.
„Predlozi koji nam stižu su neozbiljni. Ako vam neko napravi problem a onda se pojavi kao vatrogasac koji nudi rešenje to deluje nerealno. Oni su glavni krivci za ono što se događalo na prostoru bivše Jugoslavije. Ne bismo stigli ovde dokle smo stigli bez strane „pomoći“. Imamo primere koji su više nego opominjući: Severna Makedonija koja je bila ponižavana 20 i nešto godina, dala sve moguće ustupke, i šta su dobili? I da uvedemo sankcije Rusiji, da se odreknemo Kosova, šta bismo dobili? Ništa, samo nove zahteve“, poručuje Rakić.
Neredi u Nanteru kod Pariza - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
SVET
Iz prve ruke: Kako Srbi iz Francuske gledaju na nemire koji potresaju zemlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala