- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Zapad se prema Ukrajini odnosi kao prema koloniji; Sprema se okupacija

© Fotohost-agentstvo RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Pratite nas
Planovi izvoza relikvija iz Kijevsko-pečerske lavre na Zapad dokazuju da se prema Ukrajini odnose kao prema koloniji, izjavila je na brifingu portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ovo je tradicija kolonijalnih država, tradicija banditskog ophođenja prema nacionalnom i kulturnom nasleđu drugih zemalja, onih država koje smatraju svojim kolonijama. Neusmnjivo je da Ukrajinu jednostavno ne smatraju svojom baštinom, već upravo kolonijom“, rekla je ona.
Zaharova je ocenila da Zapad tradicionalno krade nacionalne vrednosti po raznim delovima sveta, a njihovi muzeji postali su „skladišta ukradenih stvari“.
Ona je još jednom ponovila da je plan za izvoz dragocenosti iz Kijevsko-pečerske lavre još jedan primer zločinačkog kursa ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, usmerenog na uništavanje tradicionalnih temelja ukrajinskog društva.

Kijev se priprema za zapadnu okupaciju

Zaharova je, pored toga, istakla da kijevske vlasti pripremaju ukrajinsku teritoriju za zapadnu okupaciju.
Ona je konstatovala da je Ukrajina već odavno pod spoljnom upravom.
„Od njenog suvereniteta i nezavisnosti nije ostao ni trag. Zelenski se sada obračunava sa ukrajinskim narodom. To je njegova misija, takav su mu zadatak zadali. Zato je potpuno prirodno da kijevski režim nema i ne može imati nikakve tajne pred stranim specijalnim službama“, ocenila je portparol.
Zaharova je upozorila pripadnike Oružanih snaga Ukrajine i predstavnike kijevskog režima da će oni koji ispunjavaju zločinačke naloge predsednika zemlje biti surovo kažnjeni.
Ranije je šef ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin saopštio da je između Kijeva i Uneska postignut dogovor da pošalju hrišćanske svetinje, uključujući mošti svetaca, iz Kijevsko-pečerske lavre na Zapad. Prema njegovim rečima, planirano je da se oni prenesu u muzeje Italije, Francuske, Nemačke i Vatikana pod izgovorom „spasavanja od ruskih raketnih udara“.
Portparol organizacije UNESKO Toma Malar demantovao je za Sputnjik da postoji dogovor sa ukrajinskim vlastima o iznošenju moštiju iz Kijevsko-pečerske lavre u evropske zemlje.
Sa svoje strane, ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko tvrdi da će sve hrišćanske svetinje Kijevsko-pečerske lavre ostati u Ukrajini.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
RUSIJA
Zaharova: Unesko pomaže da se kulturne vrednosti iz Ukrajine sakriju u drugim zemljama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala