- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Unesko pomaže da se kulturne vrednosti iz Ukrajine sakriju u drugim zemljama

© AP Photo / Efrem LukatskyKijevsko-pečerska lavra
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
Pratite nas
Unesko pomaže da se kulturne vrednosti iz Ukrajine sakriju na teritoriji drugih zemalja i preda ih državama EU, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Još se ne zna šta rade sa dragocenostima koje se sada aktivno iznose sa teritorije Ukrajine, mislim na Unesko. To je posebna priča o polubanditizmu kada oni učestvuju – postoje informacije i, nažalost, postoje pouzdani izvori koji potvrđuju da Unesko učestvuje, sponzoriše i direktno se bavi skrivanjem ili pomaže u skrivanju umetničkih vrednosti koje se izvoze sa teritorije Ukrajine, a koje pripadaju ukrajinskom narodu i ukrajinskoj državi, na teritorije zemalja EU“, rekla je Zaharova za Sputnjik.
Ona je naglasila da te informacije ima i ‘Mond’ koji je o tome pisao.
Osim toga, Unesko pomaže da izvezene dragocenosti „prisvoje“ zemlje EU, rekla je Zaharova.
„To je počelo davno, tokom dugog niza godina, teritorija Ukrajine, podvrgnuta mešanju Sjedinjenih Američkih Država... razbacuje sopstveno kulturno nasleđe“, naglasila je ona.
Ranije je Spoljna obaveštajna služba saopštila da su Kijev i Unesko postigli dogovor o iznošenju hrišćanskih svetinja iz Kijevsko-pečerske lavre, uključujući i mošti svetaca i njihovu predaju zapadnim zemljama.
Portparol organizacije UNESKO Toma Malar demantovao je za Sputnjik da postoji dogovor sa ukrajinskim vlastima o iznošenju moštiju iz Kijevsko-pečerske lavre u evropske zemlje.
Sa svoje strane, ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko tvrdio je da će sve hrišćanske svetinje Kijevsko-pečerske lavre ostati u Ukrajini.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
RUSIJA
Zaharova: Izvoz svetinja iz Kijevsko-pečerske lavre u inostranstvo primer zločinačkog kursa Zelenskog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala