- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Izvoz svetinja iz Kijevsko-pečerske lavre u inostranstvo primer zločinačkog kursa Zelenskog

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
Pratite nas
Izvoz svetinja Kijevsko-pečerske lavre u inostranstvo koje Kijev planira uz podršku Zapada je primer zločinačke politike ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog koji ima za cilj rušenje tradicionalnih temelja ukrajinskog društva, izjavila je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
Ona je dodala da je reč ne samo o pljački svetinja, već i o lišavanju Ukrajinaca i celog svetskog pravoslavlja verskog, kulturnog i istorijskog nasleđa.
Zaharova je istakla da su kijevskim vlastima tuđi interesi stanovnika zemlje, kao i sama Ukrajina, jer nastavljaju rasprodaju njenih delova.
Portparol je istakla da je progon sveštenstva, monaha i vernika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve koji vrši kijevski režim jedna od najvažnijih tema redovnih razgovora ruskih vlasti sa rukovodstvom Sekretarijata UNESKO.
„Na osnovu njihovih rezultata, dobili smo nedvosmislena uveravanja da ta institucija ne učestvuje i neće učestvovati u premeštanju pravoslavnih svetinja iz Ukrajine, a posebno sa teritorije Kijevsko-pečerske lavre. Koliko znamo, slična uveravanja su dobili i ruski novinari“, rekla je Zaharova.
Portparol je zaključila da, za razliku od Oružanih snaga Ukrajine „koje sistematski koriste verske i kulturne objekte u vojne svrhe“, Oružane snage Rusije preduzimaju sve moguće korake da spreče kršenje obaveza Rusije prema UNESKO konvencijama.
Ranije je šef ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin saopštio da je između Kijeva i Uneska postignut dogovor da pošalju hrišćanske svetinje, uključujući mošti svetaca, iz Kijevsko-pečerske lavre na Zapad. Prema njegovim rečima, planirano je da se oni prenesu u muzeje Italije, Francuske, Nemačke i Vatikana pod izgovorom „spasavanja od ruskih raketnih udara“.
Portparol organizacije UNESKO Toma Malar demantovao je za Sputnjik da postoji dogovor sa ukrajinskim vlastima o iznošenju moštiju iz Kijevsko-pečerske lavre u evropske zemlje.
Sa svoje strane, ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko tvrdi da će sve hrišćanske svetinje Kijevsko-pečerske lavre ostati u Ukrajini.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
RUSIJA
Monstruozan čin: Ruska crkva zabrinuta zbog planova da se iznesu svetinje iz Kijevske lavre
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala