- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Samohodno artiljerijsko oruđe hijacint S u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Pentagon će poslati Ukrajini efikasnu kasetnu municiju; Ukrajinske snage krenule u novi napad

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 498. Ruske jedinice odbile su napad ukrajinskih snaga kod Kleščejevke, južno od Artjomovska u DNR. Prva faza ukrajinske kontraofanzive nije pokazala gotovo nikakve rezultate, izjavio šef DNR Denis Pušilin. Američke obaveštajne službe potvrdile su da agenti CIA rade u Ukrajini, piše časopis „Njuzvik“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:32 06.07.2023
Ukrajinske trupe su u četvrtak uveče krenule u napad sa novim rezervama na širokoj liniji fronta u području Orehova u Zaporoškoj oblasti, ruske snage odbijau napade, rekao je Vladimir Rogov, predsednik zaporožskog pokreta „Zajedno sa Rusijom".
„Večeras su militanti Oružanih snaga Ukrajine iznenada pojačali ofanzivne operacije. Na širokom frontu (najmanje 30 km) su krenuli u napad u malim jurišnim grupama. Najžešće borbe se vode u području od Nesterjanke-Kopana do Novofjodorovka-Verbove. Neprijatelj baca nove rezerve u borbu“, napisao je Rogov u svom telegram kanalu.
22:23 06.07.2023
Eksplozije odjeknule u Sumskoj oblasti i Dnjepropetrovsku.
21:38 06.07.2023
SAD nameravaju da pažljivo pristupe odabiru kasetne municije za Ukrajinu, dajući prednost efikasnijoj municiji, saopštio je portparol Pentagona Patrik Rajder.
„Ukoliko budemo isporučivali to oružje, pažljivo ćemo birati municiju koja se pokazala efikasnom tokom testiranja“, rekao je Rajder. Istovremeno, Rojters piše da američka administracija u petak planira da objavi novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će, očekuje se, uključiti kasetnu municiju.
20:33 06.07.2023
Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Komiteta načelnika generalštabova Oružanih snaga SAD Markom Milijem izjavio da ukrajinska ofanziva ide „ po planu“, i izneo šta je potrebno vojsci.
„Imao sam telefonski razgovor sa načelnikom Združenog generalštaba SAD generalom Markom Milijem“, napisao je Zalužni na svom Telegram kanalu.
Govoreno je o operativnoj situaciji na frontu. Ukrajinska vojska nastavlja da vodi aktivne ofanzivne operacije. Situacija se razvija po planu.
Zalužni je dodao da je sa Milijem razgovarao i o „trenutnim potrebama oružanih snaga za oružjem i municijom“.
18:35 06.07.2023
U Zaporožskoj nuklearnoj elektrani pojačane su mere čuvanja istrošenog goriva, napisao je na svom Telegram kanalu vd šefa regiona Evgenije Balicki.

"Pojačano je obezbeđenje jalovišta, sve je napunjeno pouzdanim slojem betona i stalno se prati nivo radijacije. Postavljen je dodatni zaštitni zid koji je sertifikovan pečatima Međunarodne agencije za atomsku energiju“, rekao je on.

Balicki je dodao da će Rusija braniti stanicu od terorista i zaštititi svet od nuklearne katastrofe.
15:09 06.07.2023
Iz ukrajinskog zarobljeništva vratilo se 45 ruskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
„Dana 6. jula, kao rezultat pregovaračkog procesa, sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima vraćeno je 45 ruskih vojnika, koji su u zatočeništvu bili u životnoj opasnosti“, napominje Ministarstvo.
13:33 06.07.2023
Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Rusije uništile su visokopreciznim oružjem punktove privremenog razmeštaja ukrajinske vojske i stranih plaćenika, dok su rezervne snage pretprele značajnu štetu;
Oružane snage Rusije odbile su tokom dana u pravcu Donjecka devet napada Oružanih snaga Ukrajine;
Ukrajinske snage su proteklog dana tokom borbi u donjeckom pravcu izgubile gotovo 385 vojnika;
Oružane snage Rusije uništile su skupinu ljudstva i tehnike ukrajinske vojske zapadno od Kleščejevke;
Oružane snage Rusije uništile su u DNR komandne punktove 118. brigade teritorijalne odbrane, 10. brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao i 4. brigade nacionalne garde;
U pravcu Krasnog Limana osujećena su dejstva dve diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine;
Ruske snage odbile su u pravcu Krasnog Limana četiri neprijateljska napada;
Ruska vojska likvidirala je u hersonskom pravcu gotovo 130 ukrajinskih vojnika i samohodnu haubicu „gvozdika“;
Oružane snage Rusije uništile su komandne punktove tri ukrajinske brigade u DNR;
Oružane snage Ukrajine izgubile su pravcu Krasnog Limana preko 90 vojnika;
Ukrajinska vojska izgubila je tokom prethodnog dana u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu gotovo 156 vojnika, tri oklopna vozila, uključujući oklopni transporter „strajker“,
Ruska PVO oborila je 2 ukrajinska aviona Su-25 u DNR, presretnute su 4 rakete „storm šedou“ i 4 projektila višecevnog raketnog sistema „hajmars“.
13:02 06.07.2023
Minsk računa na pobedu Rusije u sukobu u Ukrajini, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u razgovoru sa stranim i beloruskim novinarima u Minsku.
On je primetio da oni koji ne žele pobedu Moskve treba sa njom da sednu za pregovarački sto.
Zastavice Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Minsk: Mirovni pregovori o Ukrajini mogli bi početi na jesen
12:34 06.07.2023
Međunarodni Centar za istragu navodnih ratnih zločina u Ukrajini (ICPA), otvoren ove nedelje u Hagu nema nikakve veze sa pravdom, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ovo (ICPA) je mala grupa država koja formira neki pseudopravni organ sa apsolutno neskrivenim političkim ciljem. Takav centar neće imati nikakve veze sa pravosuđem, pravom, legitimitetom“, izjavila je ona na brifingu.
12:32 06.07.2023
Ruski odgovor na svaki napad Kijeva na Zaporošku nuklearnu elektranu biće oštar, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na konferenciji za medije.
„Rusija će nastaviti da štiti Zaporošku nuklearku i reagovaće izuzetno oštro na sve napade Ukrajine na ovo postrojenje. Još jednom pozivamo rukovodstvo UN i IAEA da ne zatvaraju oči pred situacijom oko nuklearke i jasno konstatuju ko je kriv za ono što se dešava i odakle realno dolazi pretnja po bezbednost i funkcionisanje ovog civilnog objekta“, naglasila je Zaharova.
10:49 06.07.2023
09:27 06.07.2023
DNR: Naselje Kleščejevka pod kontrolom ruskih snaga
Ruske snage napredovale su 300 metara kroz šumsko područje u ugljedarskom pravcu, izjavio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.
„Ovo je trenutno jedan od najtežih pravaca, rekao je on za emisiju „Solovjov Lajv“.
Lider DNR je istakao da je ruska vojska napredovala, uprkos aktivnim dejstvima Oružanih snaga Ukrajine.
Pušilin je naglasio i da je celo selo Kleščejevka, jugozapadno od Artjomovska, pod kontrolom ruskih snaga.
On je takođe konstatovao da su Oružane snage Ukrajine pred samit NATO u Vilnjusu intenzivirale granatiranje gradova u DNR.
Lider DNR je konstatovao da su gubici ukrajinskih snaga u ljudstvu na različitim delovima fronta veći od gubitaka ruske strane 10-30 puta.
08:53 06.07.2023
Sprečen teroristički napad u Tjumenskoj oblasti
U Tjumenskoj oblasti Rusije privedena su lica koja su spremala teroristički napad po zadatku ukrajinskih paravojnih formacija. Prilikom privođenja jedna osoba je likvidirana, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije.
„Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije je zajedno sa Istražnim komitetom Ruske Federacije na teritoriji Tjumenske oblasti zaustavila protivzakonite aktivnosti pristalica nacionalističke ideologije, državljana Rusije, koji su po nalogu predstavnika ukrajinske paravojne grupe, pripremali teroristički napad u regionu“, navodi se u saopštenju.
U saopštenju se dodaje da je prilikom privođenja na mestu mogućeg terorističkog napada, jedan od njih pružio oružani otpor i bio je likvidiran. Takođe su pronađeni pištolj „makarov“ sa napunjenim patronama i improvizovana eksplozivna naprava spremna za upotrebu.
08:31 06.07.2023
Poseta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Sofiji predstavlja pokušaj da se Bugarska uvuče u veliki vojni sukob, izjavio je lider bugarske opozicione partije „Preporod“ Kostadin Kostadinov.
„Danas će se naši nacionalni izdajnici sastati sa najvećim nacionalnim izdajnikom. Sa onim koji je žrtvovao svoju naciju zarad američkih interesa. Predsednik Ukrajine ne ide kod našeg predsednika, već kod američkog (štićenika) premijera (Bugarske Nikolaja) Denkova. On dolazi po nas, po naše domove, decu, po našu zemlju. Dolazi da nas provocira i nervira. Zato što američki izaslanik ima samo jedan cilj – građanski rat u Bugarskoj, a onda i da nas uvuče u veliki vojni sukob“, rekao je Kostadinov za bugarski list „24 sata“.
08:25 06.07.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski: Kontraofanziva trebalo da počne ranije
08:03 06.07.2023
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
RUSIJA
U Kijevsko-pečerskoj lavri policija primenila silu protiv parohijana; RPC: Nedopustivo /foto, video/
07:55 06.07.2023
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je u intervjuu za „Politiko“ da se ukrajinska kontrofanziva suočava sa ozbiljnim problemima na bojnom polju, a utvrđivanje i odbrana ruskih snaga uticali su na tempo napredovanja.
„Oni (Ukrajinci) suočavaju se sa teško prohodnim terenom i rovovskim otporom ruskih snaga, rekao je Stoltenberg, ukazujući na „mnoštvo unapred pripremljenih odbrambenih linija“, ocenio je generalni sekretar.
07:29 06.07.2023
07:29 06.07.2023
U ukrajinskom Lavovu oštećen je kritični infrastrukturni objekat, saopštio je načelnik lavovske oblasne vojne administracije Maksim Kozicki na svom Telegramu.
Prethodno je ukrajinski portal „Zerkalo nedelje“ javilo o eksplozijama i radu PVO u Lavovu i Ternopolju.
07:26 06.07.2023
Kijevske vlasti traže povod za uvođenje ograničenog kontingenta NATO-a u Ukrajinu, pre svega poljskih i baltičkih snaga, a jedan od njih mogla bi biti provokacija protiv Zaporoške nuklearke, izjavio je predsednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, snage NATO-a mogle bi ući u Ukrajinu na poziv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kako bi se osigurala radijaciona bezbednost u zemlji.
„Režimu Zelenskog potreban je bilo kakav izgovor da ostane na vlasti, a zemljama NATO-a da dobiju ostatke Ukrajine kako bi tamo formirale svoje vojno uporište“, naglasio je Rogov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala