- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Slučaj „Vildosa“ ipak nije okončan: „Idemo na sud!“

© Foto : ABA liga / Dragana StjepanovićLuka Vildosa
Luka Vildosa - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Pratite nas
Sportski direktor Baskonije Feliks Fernandes otkrio je da će se klub i agenti Luke Vildose suočiti 27. oktobra na sudu u Vitoriji, kako bi sudija mogao da odluči da li tim iz Baskije treba da dobije novčanu nadoknadu zbog tog što je argentinski igrač potpisao ugovor sa Crvenom zvezdom prošle sezone, piše sajt Iusport.
Iako je ovaj slučaj u jednom momentu delovao kao završen, iako se nije govorilo o njemu, sada je jasno da će se proces nastaviti i da će sud odlučivati u oktobru.
Vildosa je, podsećanja radi, u oktobru 2022. godine potpisao za Crvenu zvezdu, a Baskonija je tada kočila priču i isticala da ona poseduje prava na igrača kada su klubovi van NBA lige u pitanju.
„U slučaju potpisivanja ugovora za klub van NBA lige, ili igrač ili klub u koji prelazi moraju finansijski da obeštete Baskoniju“, objasnili su tada iz Baskonije u saopštenju za javnost.
Za sada nije jasno da li bi, u slučaju da Baskonija dobije na sudu, kaznu plaćao Vildosa kao igrač ili Crvena zvezda kao klub.
„Ukoliko prethodni dogovori ne budu ispunjeni u traženim rokovima, Baskonija će nastaviti da sprovodi odgovarajuće pravne radnje, u odbrani do poslednje granice svojih prava, kako protiv Luke Vildose, tako i protiv Crvene zvezde kao solidarno odgovorne za navedeno ponašanje u skladu sa propisima Evrolige“, ​​zaključio je klub iz Baskonije.
Sada će sve biti u rukama sudije koji će odlučiti ko je u pravu i da li Baskonija treba da dobije odštetu koju traži.
Ili će možda reći da se Baskonija ljuti bez prava, a u tom slučaju ni Vildosa (sada igrač Panatinaikosa) ni Crvena zvezda neće imati razloga za brigu.
Verzija igrača je drugačija. On smatra da je svoju slobodu već platio uplatom tražene sume kada je napravio transfer u Njujork. Posle povrede i kratkog boravka u američkim franšizama, počeo je da sluša ponude iz Evrope. Govorilo se za nekoliko ekipa, uključujući i Baskoniju, ali je odlučio da ode u Crvenu zvezdu. Evroliga je presudila u korist igrača i dozvolila mu da igra za Zvezdu uprkos odbijanju Baskonije da mu da dozvolu.
Baski su isticali i ističu da oni imaju prava na Vildosu van NBA lige, što je dogovoreno sa igračem pre nego što je otišao u Ameriku. Zato je, kaže Baskonija, ona morala da dobije obeštećenje pre odlaska Vildose u Crvenu zvezdu.
Na kraju, podsećamo na ono što je Baskonija tvrdila u danima kada je Vildosa potpisivao za Zvezdu:
1. Baskonija poseduje prava na igrača van NBA lige kao što je dogovoreno kada je igrač odlazio u Njujork Nikse, meseca maja 2021. godine. To znači da u slučaju potpisa za klub van NBA lige ili igrač ili klub moraju da finansijski obeštete Baskoniju.
2. U slučaju angažmana Luke Vildozs u Crvenoj zvezdi, on je obavljen bez učešća ili saglasnosti Baskonije. Čak i bez bilo kakve komunikacije u vezi sa tim. I bez plaćanja ugovorene novčane naknade. To predstavlja veoma ozbiljno krešenje dogovora postignutog prilikom njegovog odlaska u NBA ligu i pripisuje se igraču i klubu njegove destinacije.
Dakle, ovaj slučaj još nije završen.
Možda epilog bude dostignut na sudu u oktobru. Navijači Crvene zvezde se nadaju najboljem.
Luka Vildoza - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
SPORT
Španci sabotirali, ali Zvezda je pobedila – Dobro došao Luka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala