- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Otkriveni detalji testamenta Berluskonija: Supruzi ostavio 100 miliona evra

© AFP 2023 / TIZIANA FABIBivši italijanski premijer Silvio Berluskoni
Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Pratite nas
Bivši italijanski premijer Silvijo Berluskoni, koji je preminuo 12. juna, ostavio je supruzi Marti Fašin 100 miliona evra. Istu sumu je ostavio i bratu Paolu, a 30 miliona evra prijatelju, bivšem senatoru Marčelu Del Utri, prenosi agencija ANSA.
Del Utri je bio osuđen na sedam godina zatvora jer je bio povezan sa mafijom. Deo kazne je odslužio iza rešetaka, a zatim je zbog zdravstvenog stanja prebačen u kućni pritvor i prevremeno oslobođen 2019. godine. U drugom procesu, u kome je država sarađivala sa mafijom, bivši senator nije bio optužen. Ipak, on je čovek koji je Berluskonija povezao sa mafijom. Pokušali su i bivšeg premijera da optuže za vezu sa mafijom, međutim, nijedna optužba nikada nije dokazana.
Kontrolni paket porodičnog holdinga „Fininvest“, koji kontroliše medijska kompanija „Mediaset“ i izdavačka kuća „Mondadori“, pripali su Berluskonijevoj deci iz prvog braka Marini, koja je predsednik holdinga, i Pjersilviju, koji je direktor kompanije „Mediaset“. Njihov udeo je dostigao 53 odsto. Deci iz drugog braka: Eleonori, Barbari i Luiđiju pripali su jednaki udeli u kompaniji.
„Hvala, sa velikom ljubavlju, vaš tata“, napisano je u testamentu koji je objavljen u nezvaničnoj formi.
Marti Fašin, koja je više od 50 godina bila mlađa od Berluskonija, i Del Utriju je napisao: „Za ljubav koju sam osećao prema njima i za ljubav koju su mi davali“.
Kako agencija navodi, testament je potpisan 19. januara 2022. godine.
Berluskoni je bio jedan od najbogatijih ljudi u Italiji. Njegovo bogatstvo se porcenjuje na sumu 3,6-6 milijardi evra, uključujući mnogobrojne kuće i vile u Italiji i u inostranstvu. Osim toga, bio je vlasnik i mnogobrojnih umetničkih dela.
Ostaje pitanje ko će naslediti partiju Berluskonija „Napred, Italija!“, koja je sada deo vladajuće većine u zemlji i formirana je u velikoj meri zahvaljujući Berluskonijevim naporima.
Sledeće nedelje je planiran kongres partije na kome će, najverovatnije, za privremenog predsednika biti imenovan potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, najbliži saradnik bivšeg premijera. Sledeće godine treba da se održi i opšti kongres partije.
Kovčeg sa telom bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija ispred milanske katedrale - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
SVET
U Italiji se oprostili od Silvija Berluskonija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala