- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Bugarska „podvala“ Sakramenta

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASSaša Vezenkov (levo)
Saša Vezenkov (levo) - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
Pratite nas
Najveći transfer Sakramento Kingsa tokom ove pauze je povratak Harisona Barnsa iz Golden Stejta, ali dolazak Bugarina Saše Vezenkova, mogao bi da se ispostavi na kraju kao najpotcenjeniji, ujedno i najbolji potez nekog NBA kluba.
Kraljevi su doveli krilnog centra na tri sezone i dali mu 20 miliona dolara, a Vezenkov stiže kao šampion Grčke i vicešampion Evrope sa crveno-belima iz Atine.
Bugarin nije običan evropski košarkaš koji je konačno stasao za NBA ligu. Vezenkov je u Evroligi stekao status beskompromisnog borca i fantastičnog šutera, kakvih je malo u profesionalnoj košarci na poziciji na kojoj igra.
Minule sezone je bio MVP Evrolige u takmičenju u kojem je šutirao 40 odsto za tri poena, dok je iz igre pogodio 63 odsto šuteva.
Vezenkov je i ranije privlačio interesovanje klubova iz NBA lige. Bruklin ga je draftovao još krajem 2017, a četiri godine kasnije završio je u posedu Klivlenda kao razmena za prelazak Džejmsa Hardena u predgrađe Njujorka. Prošle godine Kingsi su ga dobili umesto 49. pika, Ajzee Moblija koji je otišao u Klivlend.
Dolaskom u Sakramento, Vezenkov je ispunio obećanje koje je još kao desetogdišnjak dao svom treneru u mlađim kategorijama APOEL-a iz Nikozije. Njegov nekadašnji trener motivisao ga je tako što mu je tražio da mu na komadu papira napiše: „Ja, Aleks Vezenkov, postaću košarkaška zvezda jednog dana“. Napisano - ispunjeno.
Sigurno je da će sada uslediti period prilagođavanja za Vezenkova koji je promenio kontinent, ali njegov stil košarke bi morao da odgovara današnjoj NBA ligi. Njegov šut sa distance, u kombinaciji sa visinom, čini ga ozbiljnim napadačkim oružjem koje odmah može da postane deo rotacije u ekipi Majka Brauna.
Vezenkov bi mogao da bude dobro pojačanje za Kingse. Njihov problem prošle sezone bio je da rasterete Dearona Foksa i Domantasa Sabonisa kako bi pomenuta dvojica imali više snage da dejstvuju. Bugarin bi mogao da se ispostavi kao najbolji šuter u rosteru i njegov brzi izbačaj mogao bi da bude problem za čuvare.
Naravno, ne radi se o najatletskijem košarašu u istoriji, ali on to i ne mora da bude. Samo treba da se nađe na svojim omiljenim pozicijama što je pokazao prethodne sezone na terenima širom Grčke i Evrope.
Zapravo, najveći problem sa Vezenkovim biće njegova odbrana, gde često ume da zakasni i zaboravi na svoje obaveze. Neretko će mu biti potrebna podrška saigrača, i šansa da se kroz efikasnu igru u napadu iskupi za eventualne propuste u defanzivi.
Osim prilagođavanja igri, moraće da se navikne Bugarin i na to da će biti vodeća ili sekundarna opcija u napadu. U Evroligi je beležio i više od po pet trojki po utakmici što neće biti lako dostići u dresu Sakramenta gde svi pucaju.
Vezenkov stiže u NBA u zanimljivom trenutku karijere, kada je u Evropi osvojio sve na individualnom nivou. Amerika je sledeći korak i staza po kojoj će verovatno hodati u narednih nekoliko godina.
Bugarin nije najglamuroznije pojačanje koje je stiglo u Sakramento, ali će svojim šutem i iskustvom moći da potvrdi epitet najpotcenjenijeg pojačanja ove sezone, i igrača koji može da vine Kraljeve na sledeći nivo.
Kostas Slukas, Grčka - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
SPORT
„Istorijski“ pregovori, zagonetni osmeh i pitanje uloge – kako će se završiti „grčka drama“?
Vladimir Lučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
SPORT
Kraj razdora koji je pretio da uništi košarku?
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
SPORT
Jokićev trening – kao nijedan drugi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala