- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO se oglasio povodom Zaporoške nuklearke

© Sputnik / RIA NovostiZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
Pratite nas
NATO nema informacije da postoji rizik da se uskoro dogodi napad na Zaporošku nuklearnu elektranu, izjavio je zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirča Džoana.

„Pratio sam izjave sa obe strane. Nemamo informacije koje bi potvrdile da su takve akcije neizbežne. To bi bilo neodgovorno i izazvalo bi ogromnu eskalaciju. Zabrinuti smo zbog takvih izjava, ali na osnovu informacija kojima raspolažemo u ovom trenutku ne vidimo neposrednu pretnju“, rekao je Džoana za rumunsku televiziju „Digi 24“, komentarišući glasine o mogućem napadu na Zaporošku nuklearku.

On je podsetio da se na teritoriji Ukrajine nalaze stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju koji takođe nisu ništa saopštili o mogućem napadu.

IAEA: Nema znakova da je Zaporoška nuklearka minirana

Stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) tokom poslednje provere nisu primetili znake miniranja Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je direktor agencije Rafael Grosi.
„Pre nekoliko sati sam razgovarao sa ekspertima stalne misije IAEA. Upoznati smo sa tvrdnjama i izjavama obe strane (ruske i ukrajinske). Kao što sam već rekao u SB UN, nuklearna elektrana nikada ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da bude napadnuta, nuklearna elektrana ne bi trebalo da se koristi kao vojna baza. Službenici IAEA su tamo kako bi pratili i informisali svetsku zajednicu ako se to dogodi. Tokom poslednjih provera nismo zabeležili nikakve znake miniranja, ali ćemo biti na oprezu“, rekao je on.
On je dodao da je pre nekoliko nedelja posetio Zaporošku nuklearku, te da se u neposrednoj blizini elektrane vode borbe.
„Prema tome ne možemo se opustiti. Nastavićemo da obaveštavamo javnost“, dodao je on.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sredinom juna je saopštio da je dobio izveštaj od obaveštajne službe i Službe bezbednosti Ukrajine u kojem se navodi da Moskva navodno planira teroristički napad na Zaporoškoj elektrani. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su te tvrdnje besmislene. Moskva je poručila da se nada da zapadni pokrovitelji kijevskog režima neće dozvoliti da Ukrajina izazove katastrofu u nuklearci.
Savetnik generalnog direktora koncerna Rosenergoatom Renat Karča je 4. juna izjavio da će Oružane snage Ukrajine pokušati da napadnu Zaporošku nuklearnu elektranu tokom noći municijom sa radioaktivnim otpadom koji su 3. jula izvezli iz Južnoukrajinske nuklearne elektrane.
Zaporoška nuklearka nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. U oktobru 2022. godine nuklearna elektrana je prešla u vlasništvo Rusije. Ukrajinska vojska redovno granatira grad i teritoriju obližnje nuklearke.
Zaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
RUSIJA
Zaharova: Kijev planira teroristički napad na Zaporošku nuklearku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala