- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Kijev planira teroristički napad na Zaporošku nuklearku

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaZaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske
Zaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
Pratite nas
Ukrajina planira teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu i ako do toga dođe posledice će osetiti ceo svet, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova u intervjuu Sputnjiku.

„Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski planira da izvrši teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu“, rekla je ona.

Prema njeni rečima, vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji u tome ne vide za sebe direktnu opasnost.

„Nema tog ugla na planeti koga to neće dotaći, kao što su atmosfera, svetski okean i poljoprivredni proizvodi. Ako se nešto dogodi, to će uticati na sve: vazduh, vodu i hranu. A želja Zelenskog da taj faktor iskoristi u svoje ekstremističke i terorističke svrhe je očigledna“, naglasila je Zaharova.

Savetnik generalnog direktora koncerna Rosenergoatom Renat Karča je 4. juna izjavio da će Oružane snage Ukrajine pokušati da napadnu Zaporošku nuklearnu elektranu tokom noći municijom sa radioaktivnim otpadom koji su 3. jula izvezli iz Južnoukrajinske nuklearne elektrane.
Zaporoška nuklearka nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. U oktobru 2022. godine nuklearna elektrana je prešla u vlasništvo Rusije. Ukrajinska vojska redovno granatira grad i teritoriju obližnje nuklearke.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
RUSIJA
Lavrov: Izjave Kijeva da Moskva sprema dizanje Zaporoške nuklearke u vazduh ─ besmislica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala