- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Si Đinping: ŠOS mora da se suprotstavi obojenim revolucijama

© AP Photo / Thibault CamusKineski predsednik Si Đinping
Kineski predsednik Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pratite nas
Potrebno je istupati protiv svih pokušaja organizacije obojenih revolucija u regionu zemalja Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), izjavio je kineski predsednik Si Đinping putem video-linka na otvaranju Samita lidera država članica ŠOS koji se održava u Nju Delhiju.

„Neophodno je samostalno razraditi spoljnu politiku na osnovu zajedničkih i dugoročnih interesa našeg regiona. Moramo nastaviti da i dalje budno pratimo pokušaje spolja da se podstakne novi hladni rat i izazove blokovska konfrontacija u našem regionu i da se kategorički suprotstavimo pokušajima spoljnog mešanja i inspirisanja obojenih revolucija pod bilo kojim izgovorima”, naglasio je kineski lider.

Si je takođe apelovao na sve članice ŠOS da poštuju ključne obostrane interese i zabrinutosti, dodavši da strane treba da rešavaju sve nesuglasice samo posredstvom dijaloga.
„Neophodno je implementirati multilateralizam i unaprediti globalno upravljanje, braniti zajedničke vrednosti čitavog čovečanstva, štititi međunarodni sistem u čijem je centru UN, kao i svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu, odupreti se hegemonizmu i politici moći“, rekao je predsednik Kine.
Kineski lider je još poručio da zemlje ŠOS moraju da se suprotstave jednostranim ekonomskim sankcijama, internacionalizaciji koncepta nacionalne bezbednosti, kao i pokušajima podizanja veštačkih barijera, remećenja komunikacija i lanaca snabdevanja.
On je, pored toga, istakao da kineska Vlada poziva članice ŠOS da povećaju udeo nacionalih valuta u trgovinskoj razmeni među zemljama organizacije.
„Moramo povećati saradnju po pitanju suverene digitalne valute, raditi na stvaranju Razvojne banke ŠOS”, dodao je Si.
On je istakao da je Kina spremna da omogući partnerima pristup svom tržištu i podeli razvojno iskustvo.
„Spremni smo da nova dostignuća kineske modernizacije predstavimo svetu, a posebno partnerima iz ŠOS, nove mogućnosti u ime divnog sveta”, poručio je Si.
Dvadeset treći samit lidera država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) otvoren je u Nju Delhiju i održava se u onlajn režimu.
Sednicom će predsedavati, a takođe i otvoriti samit lidera organizacije, premijer Indije Narendra Modi.
ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje – Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.
Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu u septembru 2021. godine pokrenuta je procedura za prijem Irana u organizaciju i dodeljivanje statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Prošle godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za ulazak u ŠOS kao punopravna članica.
Zastave država-učesnica Samita ŠOS u Samarkandu - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
SVET
Premijer Indije: Pozdravljam pridruživanje Irana Šangajskoj organizaciji za saradnju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala