- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Premijer Indije: Pozdravljam pridruživanje Irana Šangajskoj organizaciji za saradnju

© Foto : SCO Uzbekistan Organizing CommitteeZastave država-učesnica Samita ŠOS u Samarkandu
Zastave država-učesnica Samita ŠOS u Samarkandu - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pratite nas
Premijer Indije Narendra Modi je pozdravio pridruživanje Irana Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) i potpisivanje memoranduma sa Belorusijom kako bi postala član ŠOS-a.

„Rekao bih da se Iran priključuje porodici ŠOS kao punopravni član. Sve najbolje želim iranskom predsedniku Ibrahimu Raisiju i narodu Irana. Takođe pozdravljam i poptisivanje memoranduma o namerama Republike Belorusije da postanu član ŠOS-a“, rekao je Modi.

Naveo je da pridruživanje novih članova Šangajskoj organizaciji za saradnju i želja drugih zemalja da postanu članovi svedoče o tome koliko je ova organizacija važna.

Borba protiv terorizma

Istakao je da bi članice ŠOS-a trebalo da donose odlučne mere u borbi protiv terorizma i da pojačaju saradnju kako bi se suprotstavili njegovom finansiranju.

„Terorizam može biti u bilo kom obliku i u bilo kojoj manifestaciji. Moramo se boriti protiv njega zajedno. Potrebne su jake i odlučne mere da bi se suprotstavio ovom izazovu, ali i da pojačamo saradnju kako bismo zaustavili finansiranje terorizma“, podvukao je premijer Indije.

Samit lidera država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) otvoren je u Nju Delhiju i biće održan u onlajn režimu.
ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje – Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.
Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu u septembru 2021. godine pokrenuta je procedura za prijem Irana u organizaciju i dodeljivanje statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Prošle godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za ulazak u ŠOS kao punopravna članica.
Zastava Šangajske organizacije za saradnju - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
SVET
Samit lidera članica ŠOS počeo u Nju Delhiju, učestvuju šefovi Rusije i Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala