- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Kazahstana: Potrebna nova strategija razvoja ŠOS-a

© Sputnik / Alexander Kazakov / Uđi u bazu fotografijaUčesnici onlajn Samita lidera država članica ŠOS koji se održava u Nju Delhiju
Učesnici onlajn Samita lidera država članica ŠOS koji se održava u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pratite nas
Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev je na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) izjavio da Kazahstan predlaže usvajanje nove strategije razvoja ŠOS-a i da je već razradio nacrt dokumenta.

„Smatram da je došlo vreme za usvajanje nove strategije razvoja u okviru ŠOS-a. Kazahstan je razradio nacrt dokumenta i planira da ga predstavi u okviru predstojećeg predsedavanja“, rekao je Tokajev.

Nova strategija bi trebalo da proširi agendu ŠOS-a u najperspektivnijim pravcima saradnje i da pojača njen potencijal.
Naglasio je da bi nova faza razvoja morala da se distancira od bilateralnih problema i da sve napore usmeri na realizaciju postojećih sporazuma, kao i formiranje investicionih fondova.
„ŠOS bi trebalo da asocira na međusobno razumevanje i saradnju u ime dugoročnih interesa naših naroda“, rekao je on.
Naveo je da je potrebno formirati savet stalnih članica pri ŠOS-u kojima bi se dala ovlašćenja da u potpunosti predstavljaju interese država članica.
Predsednik Kazahstana je zaključio da bi osnovni zadatak ŠOS-a trebalo da bude da se ne dozvoli geopolitički raskol između Istoka i Zapada.
ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje – Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.
Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu u septembru 2021. godine pokrenuta je procedura za prijem Irana u organizaciju i dodeljivanje statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Prošle godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za ulazak u ŠOS kao punopravna članica.
Zastave država-učesnica Samita ŠOS u Samarkandu - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
SVET
Premijer Indije: Pozdravljam pridruživanje Irana Šangajskoj organizaciji za saradnju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala