- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Minsk spreman na saradnju sa ŠOS; Potreban još veći fokus na bezbednost u regionu

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pratite nas
Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) u tekućim geopolitičkim uslovima prinuđena je da se fokusira ne na ekonomiju, već na bezbednost u regionu, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, govoreći na onlajn samitu lidera članova organizacije.
„Danas vidimo potpuni krah svih pravila i konteksta. Zato ne čudi što je ŠOS prinuđen da se još više fokusira ne na ekonomska pitanja, već na probleme bezbednosti i stabilnosti u regionu. Čvrsto braneći principe izgradnje pravednog sveta za sve države bez izuzetka, Minsk na različitim međunarodnim platformama stalno radi na traženju kompromisnih rešenja”, poručio je beloruski lider.
Lukašenko je ocenio da je Minsk spreman da sarađuje sa ŠOS u borbi protiv sajber-napada i fejkova, uključujući razmenu tehnologija, vežbe i obuku stručnjaka.
On je poručio da članice organizacije mogu da računaju na Belorusiju u kontekstu prehrambene bezbednosti i naglasio da Minsk podržava inicijativu stvaranja Razvojne banke ŠOS.
Beloruski lider je naglasio da se Minsk dosledno zalaže za povezivanje formata ŠOS, Evroazijske ekonomske unije i BRIKS.

„Zapad, držeći se dominacije u brojnim oblastima ekonomije i finansija koja mu izmiče, pokušava da obuzda razvoj zemalja koje mu nisu po volji, uvodeći protiv njih nezakonite varvarske sankcije. Da bi se tome efikasno usprotivili, Belorusija aktivno promoviše ideju globalnog razvoja. Dosledno se zalažemo kako za formiranje velikog evroazijskog partnerstva sa zemljama sa kojima smo ostvarili bliske odnose (Kina, Indija, Pakistan, Iran, naši partneri u Zajednici Nezavisnih Država), tako i za poštovanje formata ŠOS, Evroazijske ekonomske unije i BRIKS u širem kontekstu”, istakao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, ŠOS može da računa na Belorusiju kao jednog od najvećih proizvođača hrane i đubriva.
Lukašenko je izrazio uverenost da će se Belorusija kao punopravna članica pridružiti ŠOS u najskorije vreme.
Dvadeset treći samit lidera država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) otvoren je u Nju Delhiju i održava se u onlajn režimu.
Sednicom predsedava, a takođe je otvorio samit lidera organizacije premijer Indije Narendra Modi.
ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje – Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.
Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu u septembru 2021. godine pokrenuta je procedura za prijem Irana u organizaciju i dodeljivanje statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Prošle godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za ulazak u ŠOS kao punopravna članica.
Proslava Dana državne zastave Rusije u Krasnodaru - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
RUSIJA
Putin: Protiv Rusije se vodi hibridni rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala