- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Freske Bogorodice Ljeviške i tkanine inspirisane srpskim srednjovekovnim ornamentima /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupila Tvrđava Golubački grad/PlakatIzložba „Freske Bogorodice Ljeviške i tkanine inspirisane srpskim srednjovekovnim ornamentima“
Izložba „Freske Bogorodice Ljeviške i tkanine inspirisane srpskim srednjovekovnim ornamentima“ - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pratite nas
Izložba „Freske Bogorodice Ljeviške i tkanine inspirisane srpskim srednjovekovnim ornamentima“ autora Bojana Popovića biće otvorena 7. jula u Palati tvrđave Golubac.
Prvi deo izložbe obuhvata detalje živopisa saborne crkve u Prizrenu, Bogorodice Ljeviške – 41 kopiju fresaka koje su uradili Zdenka i Branislav Živković.
Bogat izbor tema živopisa određen je veličinom hrama, kao i vremenom nastanka slikarstva pošto je period od 1310. do 1313. godine vreme narativnog stila u kojem je vladala težnja ka detaljnom ilustrovanju teksta.

Od Hrista Pantokratora do stojećih figura

Dinamična slika, jakih svetlo tamnih odnosa, ostvarena je uradionicičiji je protomajstor pomenut u natpisu u priprati hrama.
Mihailo, sin Evtihijev, prezimenom Astrapa, navedenim u Ljeviškoj, bio je slikar čiji se rad sa sigurnošću može pratiti od Bogorodice Perivlepte u Ohridu, da bi za kralja Milutina svake sezone, a nekada i za više sezona,oslikavao po hram.
© Foto : Sputnjiku ustupila Tvrđava Golubački grad/PlakatRukotvorine inspirisane srednjovekovnim ornamentima
Rukotvorine inspirisane srednjovekovnim ornamentima - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Rukotvorine inspirisane srednjovekovnim ornamentima
Kopije malog formata slikarstva iz Bogorodice Ljeviške, a koje su izradili Zdenka i Branislav Živković, za cilj imaju prenos likovnosti, preko motiva koje se često ne zapažaju na scenama.
U kompletnom opusu od 148 kopija malog formata zabeleženo je slikarstvo i po vertikali hrama - od Hrista Pantokratora do zone stojećih figura, kao i po horizontali - od oltara do učenih tema spoljne priprate.

Rukotvorine inspirisane srednjovekovnim ornamentima

Drugi deo izložbe posvećen je rukotvorinama Milice Mišić, NadeRadetić i DraganeĆirković koje su bile inspirisane srednjovekovnim ženskim vlastelinskim kostimima, zatim ornamentima sa srednjovekovnih srpskih fresaka, mitologijom Golubačke tvrđave i togdela Dunava, kao i folklornim elementima Istočne Srbije.
© Foto : Sputnjiku ustupila Tvrđava Golubački gradRukotvorine Milice Mišić, Nade Radetić i Dragane Ćirković koje su bile inspirisane srednjovekovnim ženskim vlastelinskim kostimima
Rukotvorine Milice Mišić, Nade Radetić i Dragane Ćirković koje su bile inspirisane srednjovekovnim ženskim vlastelinskim kostimima - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Rukotvorine Milice Mišić, Nade Radetić i Dragane Ćirković koje su bile inspirisane srednjovekovnim ženskim vlastelinskim kostimima
Milica Mišić izradila šalove od pamuka, svile i vune nalazeći inspiraciju na kostimima srednjovekovnih srpskih vladarki - carice Jelene, kraljice Jelene Anžujske, kraljice Kataline, kraljice Simonide i kneginje Milice Hrebeljanović.
Dragana Ćirković je oslikala svilene marame inspirisana, takođe kostimima srednjovekovnih vladarki, zatim ornamentima sa srednjovekovnih fresaka, posebne Bogorodice Ljeviške, a jedan set marama priča posebnu priču o rusalkama, vodenim i šumskim vilama koje, po legendama, žive u Dunavu oko tvrđave Golubac.
Nada Radetić je izvezla svadbarske peškire i nadstoljnjake koristeći šeme sa folklornim motivima sa narodnih nošnji, a posebno šeme koje je prikupio Vladislav Titelbah i objavio 1896. godine. Jedan set nadstoljnaka sadrži srednjovekovne motive kao što je ljiljan.
Izložba će biti otvorena do decembra.
Sakralno nasleđe Srba u Mađarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
KULTURA
Srpske freske u gotskom manastiru: Sakralno nasleđe Srba u Mađarskoj, simbol duhovnosti i trajanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala