- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

U sjaju ordena počeo Sofest: Statueta slobode Đorđu Kadijeviću

© Sputnik / Dejana VukovićĐorđe Kadijević
Đorđe Kadijević - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
Pratite nas
Pod sloganom „U sjaju ordena - za film i slobodu“, u Sopotu je počeo filmski festival „Sofest“.
Na otvaranju su uručene počasne festivalske nagrade – „Statueta slobode“ za životno delo reditelju i scenaristi Đorđu Kadijeviću, kao i Vojnofilmskom centru „Zastava film” povodom 75 godina rada za izuzetan doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji.
Pre ceremonije otvaranja održan je tradicionalni defile gostiju fijakerima, a pored vatrometa nastupili su grupa „Kal“ i Kulturno-umetničko društvo „Kosmaj”.
Od 21.30 čas prikazan je film „Vera“ reditelja Nedeljka Kovačića sa Jovanom Stojiljković u naslovnoj ulozi.
© Foto : Sofest/PromoPočinje 51. Sofest
Počinje 51. Sofest - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
Počinje 51. Sofest
Do 8. jula na 51. Sofestu u Centru za kulturu Sopot biće prikazano 37 ostvarenja, od čega 21 u takmičarskom programu, devet kratkih animiranih filmova „Zastava filma“, kao i pet naslova za decu, najavio je umetnički direktor Aleksandar Avramović.
Žanrovski raznolik program čine filmovi koji su punili bioskopske sale tokom sezone iza nas (Munje: Opet, Sveta Petka –Krst u pustinji, Indigo Kristal...), kao i naslovi koji su premijerno prikazivani na ovogodišnjem FEST-u - „Usta puna zemlje“, „Troje“, „Ovuda će proći put“, „Tragovi“, „Praznik rada“, „Probudi me“.
Stručni žiri čine rediteljka Ana Marija Rosi, glumica Mihaela Stamenković i kompozitor Rade Radivojević.
U čast laureata nagrade „Statueta slobode“ Đorđa Kadijevića 7. jula biće prikazan njegov film „Leptirica“ i održan panel „Leptirica - 50 godina, delo Đorđa Kadijevića zauvek“.
U pratećem programu festivala u galeriji Centra za kulturu Sopot biće postavljena izložba „75 godina Vojnofilmskog centra 'Zastava film' i kolaži Đorđa Kadijevića“.
Ulaz na sve programe festivala u Sopotu je besplatan, a revija nagrađenih filmova 51. „Sofesta“ najavljena je za 11. jul u Domu omladine u Beogradu.
Seki Sablić, Đorđu Kadijeviću i Žiki Pavloviću Zlatni pečat Kinoteke - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
KULTURA
„Zlatni pečat“ Jugoslovenske kinoteke za tri velika imena srpskog filma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala