- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šojgu: Neprijatelj nije ostvario svoje ciljeve ni u jednom od pravaca

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
Pratite nas
Ukrajinska vojska nije ostvarila ciljeve kontraofanzive ni u jednom od pravaca, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
„Generalno, neprijatelj nije ostvario svoje ciljeve ni u jednom od pravaca. To svedoči o umeću naših boraca i očigledno preteranim očekivanjima od hvaljenog zapadnog naoružanja“, izjavio je Šojgu na konferencijskom sastanku sa rukovodećim sastavom Oružanih snaga Rusije.
Prema njegovim rečima, kijevski režim na insistiranje Zapada zahteva od komande ukrajinske vojske da napreduje, uprkos značajnim gubicima.
Istovremeno, dodao je ministar, Kijev „pokušava da kompenzuje svoju nesposobnost da ostvari uspeh na kopnu na račun terorističkog granatiranja civilnih objekata, želeći da tako ostvari propagandni efekat“.
Šojgu je takođe istakao da ruska vojska nastavlja da nanosi efikasan vatreni poraz neprijatelju, što značajno smanjuje ofanzivni potencijal Oružanih snaga Ukrajine.

Ruski PVO sistemi u junu su oborili 158 projektila višecevnog raketnog sistema 'hajmars', 25 raketa 'storm šedou' i 386 ukrajinskih dronova, naglasio je ministar.

Šojgu je još istakao da je ruska vojska uništila 16 tenkova „leopard“ što praktično iznosi 100 odsto vozila tog tipa koje su Portugalija i Poljska poslale Oružanim snaga Ukrajine.
„Samo u Južnodonjeckom, Zaporoškom i Donjeckom pravcu gde ukrajinske formacije preduzimaju bezuspešne napade, grupe ruskih Oružanih snaga uništile su 15 aviona, tri helikoptera, 920 jedinica oklopne tehnike, uključujući 16 tenkova ‘leopard’“, istakao je Šojgu.

Sve ide po planu

Šojgu je dodao da je u toku formiranje rukovodećih organa Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga, a istovremeno sa kompletiranjem osoblja vrši se planirana isporuka naoružanja, vojne i specijalne tehnike, kao i obuka vojnika i koordinacija jedinica.
„U skladu sa ukazom predsednika o povećanju brojnosti Oružanih snaga, formiraju se organi upravljanja Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga, kombinovana vojska i armijski korpus“, rekao je Šojgu.
Ministar je dodao i da leteći radari A-50, koji učestvuju u specijalnoj operaciji, treba da se modernizuju kako bi se povećala efikasnost rešavanja problema.

„Razmatraju se dva pitanja. Prvo se odnosi na ispunjavanje ugovora za remont i modernizaciju aviona A-50 od strane taganrogskog avio-naučno-tehničkog kompleksa ‘G. M. Berijev’. Ovi leteći radari se koriste u specijalnoj vojnoj operaciji. Pravovremena modernizacija ovih avijacijskih kompleksa značajno će povećati efikasnost grupa snaga u rešavanju zadataka“, rekao je Šojgu.

Ruski predsednik Vladimir Putin prethodno je, nakon susreta sa diplomcima visokih vojnih ustanova u Kremlju, izjavio novinarima da Kijev shvata da kontraofanziva nema šanse za uspeh.
Ruski artiljerci u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2023
RUSIJA
Ukrajinska vojska šokirana ruskom odbranom – ne mogu ni da se približe utvrđenjima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala