- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinska vojska šokirana ruskom odbranom – ne mogu ni da se približe utvrđenjima

© Sputnik / Ivan Rodionov / Uđi u bazu fotografijaRuski artiljerci u Hersonskoj oblasti
Ruski artiljerci u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2023
Pratite nas
Ukrajinski vojnici su nakon početka kontraofanzive šokirani koliko je moćna odbrana ruske vojske, piše američki list „Vol strit džurnal“ pozivajući se na ukrajinske vojnike koji se nalaze na bojnom polju.
„Kada je ovog meseca počela kopnena ofanziva, Ukrajinci su bili na neki način šokirani razmerama ruske odbrane“, rekao je ukrajinski vojnik Georgij Volkov, komandant jedinice koja se bavi izviđanjem pomoću dronova.
Kako se navodi, Rusija je pripremila najmanje tri odbrambene linije duž fronta – reč je rovovima koji su ojačani betonom. Pored toga, ruske snage su pripremile skloništa za tenkove i drugu tehniku, a puteve su posuli šljunkom kako se teška borbena vozila ne bi zaglavila u blatu za vreme kiše.
„To su jednostavne stvari, ali kada se uzme sve zajedno dobije se veliki odbrambeni sistem“, rekao je Volkov.
Ukrajinski vojnici su takođe kazali za list da se njihove snage tokom ofanzive nisu ni približile ruskim utvrđenjima.
„Vojska još nije stigla do odbrane koju su podigli Rusi, a koja uključuje protivtenkovske rovove i druge barijere u dubini od oko 16 kilometara iza linije fronta“, navodi se u članku. Međutim, nije precizirano o kom delu fronta se radi, ali se u tekstu spominje Zaporoška oblasti i područje sela Rovnopolj u DNR.
Kako se navodi, ukrajinska kontraofanziva „ne napreduje brzo“ jer komanda Oružanih snaga Ukrajine navodno pokušava da „sačuva snagu i pripremi teren“ za aktivnija dejstva u budućnosti.
Naime, nakon što su naišli na „žestok otpor“ ruske vojske nakon početka kontraofanzive, Oružane snage Ukrajine prestale su da šalju u borbe „velike pešadijske jedinice i zapadne tenkove“. Navodi se da je sada Ukrajina prešla na upotrebu „zapadnog oružja dugog dometa kako bi narušila rute snabdevanja“ ruske vojske, te da koristi „jeftinije naoružanje kako bi potkopala prvu liniju ruske odbrane“.
Pored toga, jedan od ukrajinskih vojnika priznao je da je prošle nedelje njegova jedinica izgubila borbeno vozilo pešadije „puma“ nemačke proizvodnje nakon što su ruski sistemi za elektronsko ratovanje narušili rad ukrajinskih sistema za vezu.
Ukrajinska kontraofanziva na južno-donjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu počela je 4. juna. Kako je rekao ruski predsednik Vladimir Putin, Kijev je od početka takozvane kontraofanzive izgubio 259 tenkova i 780 oklopnih vozila, a samo na orehovskom pravcu u poslednjoj sedmici izgubio je 41 tenk i 102 oklopna vozila. Putin je ranije rekao da ukrajinske trupe tokom ofanzive trpe velike gubitke i da nemaju uspeha ni u jednom pravcu.
Nemački tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Katastrofalni gubici“: U Americi otkrili detalje poraza Kijeva u Zaporoškoj oblasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala