- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novak: Rusija smanjuje izvoz nafte u avgustu

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije
Nalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
Pratite nas
Rusija će dobrovoljno smanjiti izvoz nafte u avgustu za 500 hiljada barela dnevno kako bi uravnotežila tržište nafte, izjavio je novinarima potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.
„U okviru nastojanja da se izbalansira tržište, Rusija će u avgustu dobrovoljno smanjiti isporuke na naftna tržišta za 500 hiljada barela dnevno smanjenjem izvoza za predviđenu količinu“, precizirao je Novak.
Paralelno sa tim, Saudijska Arabija takođe je izjavila da je odlučila da do avgusta produži dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte za jedan milion barela dnevno, koje je prvobitno bilo planirano za jul.
U avgustu će, kao i u julu, proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji iznositi devet miliona barela dnevno. U saopštenju se navodi da je ovo dobrovoljno smanjenje dodatak ranijoj odluci o smanjenju proizvodnje za 500hiljada barela na dan i da se može produžiti na duži period.
Novak je u februaru rekao da će Rusija u martu dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte za 500 hiljada barela dnevno, što bi pomoglo u obnavljanju tržišnih odnosa u svetlu uvođenja mehanizma gornje granice cena ruske nafte i naftnih derivata od strane nekih zemalja. Rusija je kasnije odlučila da produži svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte za 500 hiljada barela dnevno do kraja decembra 2024. Najavljena količina dobrovoljnih smanjenja postignuta je u aprilu, rekao je Novak.
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
RUSIJA
Rusija smanjila izvoz nafte u Evropu za dve trećine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala