- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Pokušaj ukrajinske kontraofanzive koštao ljudskih života i novca, izgubljeno 13 odsto tenkova

© Foto : U.S. Army/Markus RauchenbergerNemački tenk Leopard 2
Nemački tenk Leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
Pratite nas
Zapadne zemlje isporučivale su Ukrajini tenkove i oklopne transportere u nadi da će njihovo korišćenje omogućiti ostvarenje značajnih uspeha, ali, mesec dana od početka letnje ofanzive Oružanih snaga Ukrajine „stiglo je izvesno razočaranje“, piše list „Berliner cajtung“.
List ističe da je pokušaj ukrajinske kontraofanzive koštao „ljudskih života i novca“.
Prema podacima iz otvorenih izvora, Ukrajina je od 54 predata tenka „leopard 2“ već izgubila sedam.
Sredinom juna, zamenik ministra inostranih poslova Ukrajine Andrej Meljnik zatražio je od Berlina da pošalje više teške vojne tehnike.

„Ukrajinskoj armiji je hitno potrebno više zapadnih tenkova, borbenih vozila pešadije i druge oklopne tehnike“, izjavio je tada Meljnik.

Prema njegovom mišljenju, Bundesver može da dostavi Kijevu više od 18 tenkova „leopard 2“ od preko 300 koje ima u svom naoružanju. Meljnik je ocenio da bi broj poslatih tenkova mogao da bude „utrostručen“.
Međutim, prema informacija nemačkih medija, na današnji dan je samo 130 od 300 tenkova „leopard 2“ spremno za upotrebu nakon decenija nedovoljnog finansiranja odbrambenog sektora.

Nemačka bi mogla da potroši i do 15 milijardi evra na vojnu pomoć Ukrajini

Trenutno, nisu poznati tačni gubici Oružanih snaga Ukrajine, jer Kijev ne objavljuje svoje statističke podatke.
Prema podacima holandske platforme Oriks, koja dokumentuje gubitke u vojnoj tehnici sa obe strane na osnovu otvorenih izvora, Ukrajina je do sada izgubila četiri tenka „leopard“ 2A6 i tri tenka „leopard“ 2A4.
Pored toga, uništeno je 25 oklopnih američkih borbenih vozila pešadije „bredli“, tri minolovca i jedno oklopno remontno-evakuaciono vozilo.

„U zbiru, Ukrajina je dobila 18 tenkova 'leopard' 2A6 iz Nemačke i 36 tenkova 'leopard' 2A4 iz Poljske, Španije, Norveške i Kanade – ukupno 54 tenka. Prema tome, ako se za osnovu uzmu podaci platforme Oriks, Kijev je do danas izgubio oko 13 odsto tenkova“, tvrdi list.

Prema pisanju lista, do kraja 2023. godine, Nemačka će na vojnu pomoć Ukrajini potrošiti preko 5,4 milijarde evra, a u narednim godinama, ta cifra može da poraste do 15 milijardi evra.
Prethodno je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio da ukrajinska vojska nije ostvarila ciljeve kontraofanzive ni u jednom od pravaca. On je dodao da je ruska vojska uništila 16 tenkova „leopard“ što praktično iznosi 100 odsto vozila tog tipa koje su Portugalija i Poljska poslale Oružanim snaga Ukrajine.
Uništeni ukrajinski tenk - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
RUSIJA
Ukrajini ne pomažu ni hajmarsi, patrioti, stingeri, milijarde dolara...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala