- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kako Kijev ucenjuje NATO

© NATOUkrajina i NATO
Ukrajina i NATO - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
Pratite nas
Ukrajina neće u skorije vreme dobiti poziv za članstvo u NATO, uprkos pretnjama Kijeva da Vladimir Zelenski neće doći na samit tog vojnog bloka u Viljnus ako ne počne procedura prijema te zemlje u zapadnu alijansu. Ruski eksperti ističu da Kijev nije u poziciji da ucenjuje NATO. Ako ga pozovu – doći će na samit, a ako ga ne pozovu – ostaće kod kuće.
Ruski eksperti ocenjuju da se izjava Igora Žovkva, zamenika šefa kabineta Vladimira Zelenskog da ukrajinski lider neće ići u Viljnus može tumačiti kao „ultimatum Kijeva“. Stručnjaci to vide i kao „predstavu za narod“, kako bi Zelenski svom narodu pokazao koliko je „snažan i uporan“.
Politikolog Jurij Kot ne isključuje da je ova izjava deo plana „B“ i predstava koju režira administracija Zelenskog po nalogu zapadnih mentora.
„Čini mi se da Zelenski na svoj način shvata frazu ‘članstvo Ukrajine u NATO’. Kada navodno odbija da ide na samit i glumi "uvređenu", "napuštenu" osobu, svima je apsolutno jasno da je to igra. Zelenski nije pri sebi i ne može sebi da priušti takve izjave. Dakle, na ovom samitu NATO-a ne očekuje se napredak u pravcu podrške Ukrajini, a rečeno mu je: ‘Uključujemo plan B’. Najverovatnije mu je to rekao London ili Vašington. A sada će igrati predstavu...", kaže Kot.
Ukrajinski predsednik je ranije upozorio da će ukrajinske trupe biti demotivisane ako Kijev ne dobije poziv za učešće u samit NATO-a.
Politika „otvorenih vrata” u zapadni vojni savez ostaje na snazi, ali je jasno da se ne može govoriti o prijemu novih članica koje su učesnice vojnog sukoba. Osim toga, prijem Ukrajine bio bi u suprotnosti sa poveljom NATO-a, pošto alijansa ne prima u članstvo one zemlje koje imaju teritorijalni spor sa drugim državama.
Treće, to bi dovelo do otvorene konfrontacije između Rusije i Zapada, a NATO ne želi direktan sukob sa Rusijom. Automatski to bi značilo aktiviranje člana 5. po kome se vojni napad na jednu članicu NATO-a smatra napadom na sve. Do sada je član 5. NATO ugovora aktiviran samo jednom i to nakon terorističkih napada Al Kaide u Njujorku, Vašingtonu i Pensilvaniji 11. septembra 2001. godine. NATO je napad na SAD proglasio napadom na čitav Savez.
Za ulazak u NATO potrebna je jednoglasna podrška članica alijanse. Dovoljan je jedan glas „protiv” ili jedan uzdržan pa da nema prijema. Među članicama NATO-a trenutno nema jedinstvenog stava po ovom pitanju.
© AP Photo / Efrem LukatskyIgor Žovkva, zamenika šefa kabineta Vladimira Zelenskog, izjavio je da ukrajinski lider neće ići na julski samit NATO-a u Viljnus ako Kijev ne dobije poziv za članstvo u NATO
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
Igor Žovkva, zamenika šefa kabineta Vladimira Zelenskog, izjavio je da ukrajinski lider neće ići na julski samit NATO-a u Viljnus ako Kijev ne dobije poziv za članstvo u NATO

Šargarepa za Kijev

Samitu u Viljnusu od 11. do 12. jula prisustvovaće većina lidera članica Severoatlantskog saveza, uključujući i američkog predsednika Džoa Bajdena.
Po rečima Žovkva, 20 od 31 zemlje NATO-a podržava članstvo Ukrajine u toj organizaciji. Ipak, to je nedovoljno.
Neke zapadne zemlje se plaše bilo kakvih koraka koji bi mogli da približe alijansu ratu protiv Rusije, a samitu će prisustvovati predstavnici Turske, Mađarske i drugih zemalja koji se u potpunosti ne slažu ili se protive bilo kakvim koracima u tom pravcu.
Ne isključuje se da je NATO spremio šargarepu za Kijev. Očekuje se da će pružiti podršku Kijevu u vojnom sukobu sa Rusijom i razmotriti neke postupke koji bi ličili na približavanje Ukrajine NATO-u. U tom kontekstu, Emanuel Makron je govorio o „definisanju puta i uobličavanju izgleda Ukrajine da se pridruži alijansi“, dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kategoričan – „Ukrajina mora da pobedi u sukobu protiv Rusije kao ‘suverena evropska država’, kako bi pretendovala na članstvo u NATO“.
Stoltenberg je prethodno izjavio i da na samitu u Viljnusu i prilikom pripreme za njega, saveznici neće razmatrati formalan poziv Ukrajini, već će se konsultovati o tome koje odluke će Kijev približiti pridruženju vojnom savezu.

Šta će Ukrajina NATO-u

Pojedini analitičari smatraju da će ukrajinski predsednik, ipak, otići na samit, bez obzira da li će poziva za članstvo u alijansi biti ili ne, dok Zelenski obećava da će snage Kijeva pokazati rezultate kontraofanzive do samita NATO-a.
Jurij Kot je siguran da će, pre ili kasnije, Vladimir Zelenski morati da odgovara za svoje zločine.
„Sadašnja igra Zelenskog ima samo jedan cilj – da produži svoj ostanak na vlasti što je duže moguće, pa že, shodno tome i produžiti krvoproliće. Siguran sam da će ukrajinski narod koji je prevaren, videti pravu istinu o tome šta se dešava, kao što je bilo posle maja 1945. godine sa Nemcima i on će se sam obračunati sa Zelenskim i celom njegovom bandom“, zaključio je Kot.
Ukrajina je postala „crna rupa“ za zapadno oružje, a pokušaj ulaska u NATO je način da se popravi to stanje. Zelenski je uporan u traženju određenih garancija da će jednogdana Ukrajina postati članica NATO-a, ali ostaje pitanje – da li je korumpirana i opustošena zemlja potrebna NATO-u?!
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
RUSIJA
Šef španske diplomatije: Članstvo Ukrajine u NATO-u se ne razmatra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala