- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šef španske diplomatije: Članstvo Ukrajine u NATO-u se ne razmatra

© Sputnik / Mikhail Markiv / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i NATO-a
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Pratite nas
Mogućnost priključivanja Ukrajine NATO-u se ne razmatra, izjavkio je šef španske diplomatije Hose Manuel Albares u intervjuu za list „Pais“.
„To nikada nije bilo razmatrano na pregovorima, a ne razmatra se ni sada“, rekao je Albares.
On je potvrdio da će predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski učestvovati na samitu NATO-a u Madridu od 28. do 30. juna u formatu video-konferencije.
Komentarišući eventualno stupanje Švedske i Finske u NATO ministar je podsetio da ta odluka treba da bude doneta jednoglasno.
„Neophodno je razvejati sumnje koje bi mogla da ima Turska. Nadam se da ćemo uskoro moći da usaglasimo stavove i da će te zemlje biti primljene u NATO jednoglasnom odlukom“, rekao je Albares.
On je dodao da dijalog o članstvu Švedske i Finske u NATO-u za sada protiče kako treba.
Zamenik rukovodioca kancelarije Vladimira Zelenskog Igor Žovkva je ranije u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da Ukrajina neće preduzimati nikakva dejstva za stupanje u NATO, pošto je ta alijansa odbacila težnje Kijeva.
Prema njegovim rečima, ukrajinska strana očekuje da će NATO ukloniti iz svoje strateške koncepcije napomene o Rusiji kao partneru. Žovkva je dodao da Kijev očekuje od NATO-a stroža i jasnija upozorenja upućena Moskvi.
Samit NATO-a se održava od 28. do 30. juna u Madridu. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je izjavio da će učesnici susreta objaviti da Rusija više nije partner NATO-a nego „pretnja svetu i stabilnosti“. Očekuje se da će lideri NATO-a objaviti odluku o razmeštanju novih snaga u Evropi, kao i da će odobriti novi paket vojne pomoći Ukrajini.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
RUSIJA
Rusija: NATO čini sve kako bi sprečio pregovore sa Ukrajinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala