- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stigla zaštita od zapadnog oružja: U Rusiji počela proizvodnja maskirnog kompleksa za tenkove

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaTenk T-90M "Proriv" u zoni specijalne vojne opracije
Tenk T-90M Proriv u zoni specijalne vojne opracije - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2023
Pratite nas
Specijalni zaštitni materijal „Nakidka“ koji značajno smanjuje vidljivost oklopnih vozila u širokom opsegu talasnih dužina, pušten je u masovnu proizvodnju i već je počeo da se koristi u borbenim uslovima, saopštio je „Rosteh“.
„Specijalni zaštitni materijal 'Nakidka', koji proizvodi Istraživački institut za čelik (deo 'Rosteha'), koji obezbeđuje smanjenje vidljivosti tenkova i druge oklopne tehnike u širokom opsegu talasnih dužina, počeo je da se isporučuje naručiocu za korišćenje u borbenim uslovima. Nekoliko ruskih preduzeća za mašinogradnju već je dobilo prve primerke 'Nakidke' kako bi tim sredstvom zaštite opremili tenkove koje proizvode“, navodi se u saopštenju na sajtu državne korporacije „Rosteh“.
Kako se ističe, oklopna vozila se onesposobljavaju protivtenkovskim oružjem, artiljerijskim granatiranjem ili raketnim napadima sa velike udaljenosti. To se događa nakon što se oklopna tehnika otkrije pomoću satelitske ili avijacione izviđačke opreme. Međutim, vojna tehnika se može zaštiti kamuflažom.
„Jedan od glavnih elemenata ovog kompleksa je specijalni materijal 'Nakidka'. On prvenstveno štiti od detekcije radarskim i termovizijskim izviđačkim uređajima, a obezbeđuje i optičko maskiranje. Danas 'Nakidka' postaje obavezan elemenat opreme ruske oklopne tehnike koja se šalje u zonu borbenih dejstava“, navodi „Rosteh“.
Kako je objasnio izvor za Sputnjik, novi tip kamuflaže je zapravo sintetički materijal koji se stavlja na vojnu tehniku poput navlake ili pokrivača. Materijal nekoliko puta smanjuje nivo toplotnog zračenja tenka, tako da se on praktično stapa sa okruženjem. Što se tiče dometa radara, značajno se smanjuje domet detekcije tehnike.
Ističe se da je ova kamuflaža predviđena za smanjenje vidljivosti ruske tehnike za neprijateljske bespilotne letelice i izviđačke avione. Može se izraditi u maskirnim bojama, a različite vrste takve kamuflaže koriste se na tenkovima T-90M „proriv“, ali i operativno-taktičkim raketnim sistemima „iskander“.
Prema podacima iz otvorenih izvora, „Nakidka“ je napravljena od specijalnog sintetičkog toplotno-izolacionog i radio-apsorbujućeg materijala, čija temperatura spoljašnje površine odgovara temperaturi okoline. Komplet zaštite tenka može da sadrži do deset delova koji se stavljaju na glavne elemente vozila: kupolu, prednji oklop, krov motornog odseka i druge.
Proizvođači „Nakidke“ tvrde da sistem praktično onemogućava da se protiv tehnike koja je njime zaštićena efikasno primeni visoko precizno oružje.
Podsećamo, u aprilu ove godine je saopšteno da ruske tenkovske jedinice koriste novu vrstu kamuflaže. Tada su se na internetu pojavili snimci tenka T-90M „proriv“ koji je imao specijalni pokrivač preko oklopa i dinamičke zaštite.
Ruska artiljerija u zoni specijalne vojne operacije u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
RUSIJA
„Linija Surovikina“: Kako funkcioniše ruski utvrđeni sistem u zoni specijalne vojne operacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala