- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Razočarani i Alijansa i Kijev: Ukrajina bez poziva na samit NATO u Viljnusu

© Sputnik / Vladimir TrefilovZastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a
Zastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2023
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da Ukrajina nije dobila poziv da prisustvuje na samom samitu u Viljnusu, nego je samo pozvana da učestvuje u Savetu NATO-Ukrajina koji će biti održan na marginama samita.
NATO ovim potezom, ocenjuju ruski eksperti, stavlja do znanja Kijevu da ga je razočarao: bez obzira na ogromne količine finansijske i vojne pomoći koje je Kijev dobijao tokom sukoba, ukrajinski vojnici nisu uspeli da postignu nikakve rezultate na ratištu.
Razočaran je i Kijev: Kuleba se požalio na nedvosmisleni negativan stav zemalja-članica NATO-a po pitanju članstva Ukrajine u ovu organizaciju.
„Neke zemlje tvrde da Ukrajinu ne treba pozivati, jer će to dovesti do eskalacije. Mi smo suprotnog mišljenja“, rekao je ministar.
Prema mišljenju Kulebe, postoje svi uslovi za Kijev dobije poziv za ovaj blok, a ako NATO „ne donese čvrstu odluku“ o članstvu Ukrajine, to znači da će „prevladati logika straha“.

Kijev razočarao Alijansu

Kako kaže za Sputnjik Vladimir Džabarov, zamenik šefa spoljnopolitičkog odbora Saveta Federacije Rusije, nije isključeno da Kijev ne učestvuje na samitu NATO iz razloga što je Ukrajina razočarala Alijansu.
„Ukrajina nije ni kandidat za članstvo u ovu organizaciju. Međutim, ova zemlja je bila pozivana na sve sastanke Alijanse. Po mom mišljenju, Kijev verovatno sada nije pozvan na samit iz razloga što Ukrajina nije opravdala očekivanja i nade članica NATO tokom sukoba sa Rusijom. Nije isključeno da će ovaj blok verovatno početi postepeno da odbija da isporučuje Ukrajini oružje jer to više nema nikakvog smisla: potrošeno je mnogo novca, zemlje NATO su opustošile svoje vojne arsenale da bi pomogle Ukrajini. Mislili su da će Ukrajina navodno pobediti Rusiju. Ali, ova država nije postigla nikakve rezultate“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Ruski vojni ekspert i politikolog Ivan Konovalov kaže da NATO nije pozvao Ukrajinu da prisustvuje samitu jer je time želeo da jasno da do znanja Kijevu da je tema članstva Ukrajine za njih završena.
„Samit u Viljnusu, po svemu sudeći, trebalo bi da pokaže jedinstvo NATO-a i Ukrajine. Ali, pošto Ukrajina nije postigla željene rezultate tokom sukoba, Alijansa bi sada mogla da preispita odnos prema ovoj zemlji...NATO je tražio od Ukrajine da pobedi u ovom sukobu... U to je uložio ogromnu količinu novca, isporučivao oružje: tenkove ‘leoparde’, sisteme protivvazdušne odbrane ‘Patriot’... ma sve i svašta. Ali, ništa nije pomoglo. Štaviše, skoro sve je uglavnom bilo uništeno. Jednostavno, Ukrajina je već izgubila u svakom pogledu“, konstatuje naš sagovornik.
S druge strane, ruski politikolog Jurij Svetov smatra da će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ipak na neki način učestvovati na samitu u Viljnusu.
„Ne verujem da Zelenski uopšte neće prisustvovati na samitu. Ukrajina je potrebna Alijansi. Ova zemlja ima jasan zadatak – da ako može oslabi Rusiju. Pored toga, ukrajinska država im je potrebna, pre svega, da bi kontrolisala Crno more“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Da li je Ukrajina potrebna Alijansi

Na pitanje kakve su šanse da Ukrajina jednom uđe u NATO, Vladimir Džabarov kaže da ako do toga dođe, Alijansa će automatski započeti rat sa Rusijom.
„Prema petom članu NATO ugovora, svaka zemlja koja postaje član ovog bloka, nalazi se, takoreći, pod zaštitom svih ostalih članica Alijanse. I one su dužne da joj pomognu. Međutim, smatram da današnja Ukrajina postaje veliki problem za Zapad zbog svoje oštre rusofobske politike i neonacizma. Alijansu može u budućnosti da diskredituje to što u svojoj organizaciji ima ovakvog člana kao što je Kijev“, uveren je sagovornik Sputnjika.
Ruski vojni ekspert i politikolog Ivan Konovalov smatra da Ukrajina verovatno nikada i neće ući u NATO.
„Štaviše, odnos između Alijanse i Kijeva neće biti kao pre. Pogotovo ako Kijev ne postigne neke rezultate do samita u Viljnusu. Ali, od toga nema ništa“, naglašava stručnjak.
Podsetimo, samit NATO biće održan u Viljnusu 11-12. jula ove godine. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je 19. juna da na sastanku saveznici neće razgovarati o zvaničnom pozivu Ukrajine u NATO, već će govoriti o tome kakva će rešenja Kijev približiti ulasku u taj blok.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Stoltenberg: Ukrajina može ući u NATO samo ako pobedi Rusiju; Estonija najavila iznenađenje u Viljnusu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala