- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Stoltenberg: Ukrajina može ući u NATO samo ako pobedi Rusiju; Estonija najavila iznenađenje u Viljnusu

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Pratite nas
Ukrajina mora da pobedi u sukobu protiv Rusije kao „suverena evropska država“, kako bi pretendovala na članstvo u NATO, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu. Istovremeno, premijer Estonije Kaja Kalas najavila je iznenađenje na samitu NATO-a u Viljnusu po pitanju članstva Ukrajine.

„Najhitniji zadatak trenutno je da se uverimo da će Ukrajina pobediti kao suverena nezavisna evropska država. Glavni fokus mora da bude na obezbeđenju pobede Kijeva. To će biti preliminarni uslov za bilo kakvu ozbiljnu diskusiju o članstvu “, objasnio je Stoltenberg.

Stoltenberg je prethodno, 19. juna, izjavio da na samitu u Viljnusu i prilikom pripreme za njega, saveznici neće razmatrati formalan poziv Ukrajini, već će se konsultovati o tome koje odluke će Kijev približiti pridruženju vojnom savezu.

Sprema se „iznenađenje“ na samitu NATO povodom članstva Ukrajine

Premijer Estonije Kaja Kalas koja je govorila na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Jensom Stoltenbergom u Briselu obećala je „iznenađenje“ kad je u pitanju članstvo Ukrajine na julskom samitu u Viljnusu.
Generalni sekretar NATO-a nije demantovao njene reči, već je izrazio uverenost da će lideri na sastancima „postići jedinstven stav“ po ovom pitanju.

„Sigurna sam da je jedina bezbednosna garancija (Ukrajini) koja zaista funkcioniše – NATO. Ali, ne želim da pokvarim iznenađenje samita u Viljnusu“, rekla je ona obraćajući se Stoltenbergu.

Samit NATO-a će se održati od 11-12. jula, a trenutno je u toku aktivna priprema odluka, koje će lideri članica Alijanse usvojiti na sastanku.
Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da ako Kijev ne dobije poziv u NATO na samitu u Viljnusu u julu, to će demotivisati Oružane snage Ukrajine.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Stoltenberg otkrio koji je zadatak NATO-a u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala