- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ohrabrenje za evropske suvereniste: Prva mala pobeda Alternative za Nemačku

Pratite nas
Prva pobeda na lokalnim izborima stranke Alternativa za Nemačku znak je rastućeg narodnog nezadovoljstva zbog ponižavajućeg vazalnog odnosa EU prema SAD i ohrabrenje za evropske suvereniste, ali ostaje da se vidi koliko će ta partija biti otporna na globalističke pritiske, smatra politikolog Stevan Gajić.
Kandidat Alternative za Nemačku (AfD) Robert Seselman izabran je za upravnika distrikta Zoneberg u saveznoj oblasti Tiringija, što je prvi put da kandidat te stranke zauzme visoku lokalnu funkciju u Nemačkoj.

Alternativa za Nemačku prvi put na vlasti na lokalu

Seselman je osvojio 52,8 odsto glasova na izborima održanim u nedelju, iako su se sve ostale stranke, uključujući socijaldemokrate, zelene i levicu, udružile da podrže njegovog protivnika, kandidata konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU).
Prema nedavnim anketama, AfD je po popularnosti pretekla Socijaldemokratsku stranku (SDP) kancelara Olafa Šolca i izbila na drugo mesto, odmah iza konzervativaca.
Euraktiv navodi da pobeda AfD u Zonebergu verovatno neće biti jedina u istočnoj Nemačkoj, jer popularnost te stranke raste u regionima bivšeg DDR-a, iako kancelar Šolc tvrdi da činjenica da ta stranka vodi u anketama može da ugrozi privredni rast u regionu.
AfD već neko vreme ima jako uporište u istočnoj Nemačkoj, kaže za Sputnjik politikolog dr Stevan Gajić.

Uspon AfD-a zbog ponižavajućeg vazalnog statusa Nemačke

Popularnosti AfD-a raste zbog toga što građani sve više prepoznaju vazalni status Nemačke, koji je prisutan još od kraja Drugog svetskog rata ali sada poprima nepodnošljivije forme s obzirom da direktno utiče na životni standard stanovništva, dodaje Gajić.
Od prošlogodišnje eskalacije rata u Ukrajini, SAD direktno kontrolišu spoljnu politiku evropskih zemalja što se odražava i na politiku suverenističkih snaga, koje su Amerikanci takođe stavili pod svoju kontrolu.

„AfD malo iskače iz te šeme, ali je ta partija dosta heterogena, menjala je lidere i imala je dosta zanimljivu unutrašnju dinamiku, tako da i tu stvari mogu da se menjaju. Ali, činjenica je da je narod već na ivici strpljenja. Posebno je Nemačka tu zanimljiva zbog toga što to izaziva prilično jake tenzije koje nemaju samo ideološki karakter, već i regionalni. Već se vide konture, AfD ima najviše pristalica na jugu zemlje koji je rimokatolički i istoku koji pamti drugačiji svet i drugačiju organizaciju,“ kaže Gajić.

Sve što je bilo u prošlosti danas nam izgleda lepše nego što je bilo i zato je, dodaje naš sagovornik, istočnonemačka prošlost za mnoge ljude romansirana, čak i za one koji nikad u njoj nisu živeli, jer poistovećuju ta vremena sa sadašnjim ponižavajućim kolonijalnim statusom.

Može li CIA otupeti oštricu nezadovoljstva Nemaca

Danas kad je jasno da NATO i SAD kroz nekog avatara stoje iza uništenja Severnog toka što je bila direktna sabotaža nemačke privrede i države, u kombinaciji sa zvaničnom recesijom u koju Nemačka ulazi to daje jedan koktel koji odgovara AfD-u ali i Levici, smatra Gajić:
„Mislim da će jednostavno ta tendencija da se nastavi, samo je pitanje koliko će te partije biti otporne na udare zapadnih službi, CIA i ostalih agencija, pre svega američkih i britanskih, koje će učiniti sve da na neki način genetski modifikuju to nezadovoljstvo.“

Vreme je za nove lidere u Evropi

Gajić podseća da je većina suverenističkih partija u Evropi već izdala narod koji je za njih glasao, i navodi primer italijanske premijerke Đorđe Meloni i njenog koalicionog partnera Matea Salvinija koji se nekad slikao sa Putinom što mu je od prošle godine najneprijatnija tema.
Zato, bez obzira što rejting suverenističkih stranaka u Evropi raste, to ne znači da one neće izdati svoje birače.
„Ali, nezadovoljstvo je veliko i ono će morati na neki način da se iskaže. Da li kroz to što će nezadovoljni narod zaista zastupati njihovi politički predstavnici ili ako ne budu, onda će jednostavno kao voda ta vrsta nezadovoljstva da se kanališe na razne druge načine. Možda kroz nekakve parapolitičke načine, jer vidimo da je u interesu SAD da potpuno unište EU kakva je postojala, njenu autonomiju su zgazili i prosto žele da do kraja drže Evropu pod svojom čizmom. Ovo je i vreme koje može da rodi i autentične lidere na zapadu Evrope, kojih jako dugo nema“, zaključio je Gajić.
Izbori u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
SVET
Sami protiv svih: Velika izborna pobeda Alternative za Nemačku, prvi put osvojili važnu funkciju
Glasanje na izborima za nemački Bundestag - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
SVET
Šta se dešava u Nemačkoj: Raste rejting AfD, pretekla sve partije vladajuće koalicije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala