- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta se dešava u Nemačkoj: Raste rejting AfD, pretekla sve partije vladajuće koalicije

© AP Photo / Markus SchreiberGlasanje na izborima za nemački Bundestag
Glasanje na izborima za nemački Bundestag - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Pratite nas
Partija Alternativa za Nemačku nastavila je rast rejtinga i pretekla sve partije vladajuće koalicije, zauzevši drugo mesto, iza opozicionog CDU/CSU u redovnom mesečnom istraživanju „Dojčland trenda“.
Prema ovom istraživanju, kada bi sada bili održani izbori u Nemačkoj, CDU/CSU bi dobio 29 odsto glasova, što je rejting koji je imao i prošlog meseca.
Na drugo mesto je izbila Alternativa za Nemačku (AfD), koja je porasla za jedan odsto i ima rejting od 19 procenata, pretekavši sada trećeplasiranu Socijaldemokratsku partiju (SDP), najjaču u vladajućoj koaliciji, koja ima podršku od 17 odsto (jedan odsto manje).
Slede takođe vladajući Zeleni koji su zadržali rejting od 15 odsto, a iza njih je Stranka slobodnih demokrata (FDP) koja je pala za jedan odsto i ima podršku od šest odsto.
Iza njih je Levica sa četiri odsto podrške, dok druge partije podržava 10 odsto Nemaca, navodi se u istraživanju.
Kako se dodaje, nemačka vladajuća koalicija sada ima združenu podršku od 38 odsto, a na izborima je osvojila 52 odsto glasova.
Uočljivo je i da partije na lokalnim izborima međusobno podržavaju kandidate kako bi sprečile pobedu kandidata AFD, navodi „Dojčland trend“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala