- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Reakcije na Šmitovu odluku o poništenju zakona Srpske: Osude iz Banjaluke, podrška iz SAD i Britanije

Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2023
Pratite nas
Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, kao i brojni drugi političari iz Srpske, osudili su odluku Kristijana Šmita, koga kao visokog predstavnika u BiH ne priznaje Srpska, da poništi dva zakona tog entiteta koji se tiču Ustavnog suda BiH i objavljivanja njegovih odluka. Sa druge strane, Šmita podržavaju Vašington i London.
Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović poručila je da je Kristijan Šmit glavna prepreka unutrašnjem dijalogu i daljem kretanju BiH ka Evropskoj uniji.
„Na izabranim predstavnicima naroda je da taj proces dovedu do kraja, za šta postoji puna opredeljenost Republike Srpske, a na Šmitu je samo to da ode iz BiH“, naglasila je Cvijanovićeva u intervjuu Srni.
Na pitanje da prokomentariše današnji medijski istup Šmita, Cvijanovićeva je rekla da, nažalost, ovakvi njegovi potezi udaljavaju BiH od tog puta, jer derogiraju i ometaju suvereno donošenje odluka institucija na svim nivoima vlasti.
Ona je naglasila da je upravo Šmit taj koji svojim nelegalnim prisustvom urušava vladavinu prava u BiH zbog koje, tobože, donosi isto tako nelegalne odluke.
„Sve i da je izabran u skladu sa procedurama, a nije, on nema nadležnost da poništava odluke Narodne skupštine Republike Srpske“, naglasila je Cvijanovićeva.
Ona je ukazala da je upravo Ustavni sud BiH, na čije poštovanje odluka upozorava Šmit, rekao i da visoki predstavnik da bi bio legalan mora da bude verifikovan u Savetu bezbednosti UN.
„To znači da su upravo stranci, uključujući i Šmita, prvi koji ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, dok licemerno pozivaju druge da to rade“, konstatovala je Cvijanovićeva.
Cvijanovićeva kaže da u Sarajevu nisu zainteresovani za predlog iz Republike Srpske u vezi sa rešavanjem 14 prioriteta.
„Nisu za to zainteresovani što mi govori o nekoliko stvari, ali možda su dve, tri važne. Kao prvo, niko nije zainteresovan za evropski put BiH, to su samo isprazne floskule. Bitno je da znamo da je tako. Kao drugo, oni su kadri da žrtvuju 13 prioriteta samo da se ne izvrši jedna tačka u okviru jednog prioriteta koja kaže da treba reformisati Ustavni sud BiH i regulisati odlazak stranih sudija“, kaže Cvijanovićeva.
Njima je bitno da ostanu strane sudije i zajedno sa OHR-om menjaju ustavnu strukturu na neustavan način, da bi se zemlja centralizovala i udovoljilo stalnoj kuknjavi političara iz reda bošnjačkog naroda, ukazala je Cvijanovićeva.

Podrška Šmitu iz SAD i Britanije

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini podržala je odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita.
„Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o usvajanju zakona o neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH i izmenama i dopunama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS su neustavni i namerni napadi na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu Bosnu i Hercegovinu“, poručili su iz ambasade SAD.
Oni su naveli da ovaj „napad na Dejton ima posledice“, te da „SAD snažno podržavaju visokog predstavnika u korišćenju bonskih ovlašćenja za odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma i zaštitu Ustavnog suda BiH, koji je čuvar vladavine prava u BiH“.
„Sjedinjene Američke Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastaviće da smatraju pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za svoje postupke“, zaključili su iz ambasade SAD.
I Ambasada Velike Britanije u BiH podržala je Šmitov potez
„Velika Britanija pozdravlja i u potpunosti podržava današnje odluke visokog predstavnika u BiH s ciljem sprečavanja stupanja na snagu ovog zakona i unapređenja Krivičnog zakona BiH kako bi se relevantnim pravosudnim i institucijama za sprovođenje zakona dali načini za delovanje na pokušaje podrivanja ustavnog poretka“, poručili su iz britanske ambasade.
Oni su istakli su da je delovanje koje su preduzele vlasti u Republici Srpskoj „jasan i besraman pokušaj ispitivanja okvira i stabilnosti ove zemlje“.
„Svi političari i zvaničnici ne treba da imaju zablude, ovakvo ponašanje je nezakonito, protivustavno i neprihvatljivo“, zaključili su iz ambasade Velike Britanije u BiH.
Nemački diplomata Kristijan Šmit, čije imenovanje za visokog predstavnika u BiH nije potvrdio Savet bezbednosti UN, kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom, odlučio je da poništi zakone koje je Narodna skupština Republike Srpske nedavno donela i nametne izmene krivičnog zakona BiH na način da se radnje kojim se narušava ustavni poredak države treitiraju kao krivično delo.
Republika Srpska neće prihvatiti nijednu odluku lažnog visokog predstavnika, rekao je ranije predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2023
REGION
Šmit: Poništeni zakoni Republike Srpske
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2023
REGION
Dodik: Nikakve odluke lažnog visokog predstavnika nećemo prihvatiti /video/
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
REGION
Šmit nema legitimitet da kažnjava Republiku Srpsku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala