- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šmit nema legitimitet da kažnjava Republiku Srpsku

Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Pratite nas
Takozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit ne preti samo pojedincima koji rade u ustanovama Republike Srpske, već i celom srpskom narodu u RS, ali vreme se promenilo i s obzirom da on nema ovlašćenja SB UN da bude na toj funkciji Srpska ima pravo da ne poštuje njegove odluke.
Ovo za za Sputnjik kaže politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara, posle izjave pomenutog Šmita da će pribeći sankcijama protiv svih koji budu izvršavali odluku Vlada RS da odluke OHR-a (kojim Šmit nelegalno predsedava) neće biti objavljivane u Službenom glasniku RS a samim tim će biti nevažeće.

Šmit nije legalan i ne mora da se sluša

„Šmit je je najveći faktor destabilizacije u Bih i najveća pretnja i ova njegova najnovija odluka nikoga ne iznenađuje ko poznaje prilike u BiH. RS bi mogla da razume da je Kristijan Šmit legalno u UN izabrani predstavnik, ali on to nije. On je potpunio nelegalno seo u tu fotelju i van onoga što Dejtonski mirovni sporazum propisuje. Dakle, kao ubačeni element uz pomoć nemačke i američke i još nekih ambasada sa Zapada on preti funkcionerima RS, izabranim od strane naroda na legalnim izborima, čime faktički preti i srpskom narodu,“ ocenjuje Kozomara.
To je svojevrstan skandal, dodaje on, i krajnje je vreme da se protiv njega zaista nešto preduzme.
„Ne samo da Narodna Skupština RS donese zaključke po kojima se njegove odluke neće objavljivati u Službenom glasniku RS, već da se žali i višim instancama,“ kaže Kozomara.

Ne može da oduzima lična dokumenta

Na pitanje da li može da se ponovi scenario po kome je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun svojevremeno oduzeo čak i lične dokumente nekim tadašnjim srpskim funkcionerima i koje sankcije bi mogao da uvede Šmit Srpskoj naš sagovornik ovako odgovara:
„Sada su drugačiji odnosi u svetu i mnogo povoljniji po nas iz RS, tako da i da donese takvu odluku niko je ne bi od Srba poštovao. Jedino na šta bi mogao da utiče je da preko država poput Nemačke i drugih koje ga podržavaju, izdejstvuje da povuku svoje investicije i fondove koji su usmereni ka RS. I to je sve. Mislim da je krajnje vreme da on shvati da mu nije ovde mesto a to je na neki način mogao da čuje i od ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova,“ napominje Kozomara.
Vlada Republike Srpske saopštila je da postoji ustavni osnov za donošenje predloženog zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske koji predviđa da se doneseni propisi i drugi akti nelegalnog visokog predstavnika u BiH ne objavljuju u Službenom glasniku.

Najbolje za njega je da sam ode iz Sarajeva

U obrazloženju predlagača se navodi, između ostalog, da Šmit nije imenovan u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom o miru za BiH, koji predviđa, između ostalog, da visoki predstavnik "treba da bude imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija" i da se stoga ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH.
Povodom ovoga oglasila se i kancelarija tzv. visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita sa porukom da je to „pogrešno smišljen cilj koji se neće ostvariti“. U saopštenju se navodi da strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući Republiku Srpsku, imaju obavezu da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom. „Neobjavljivanje i nepoštovanje Šmitovih odluka stavlja Republiku Srpsku, njene institucije i one koji u njima rade, u položaj kršenja njihovih obaveza prema Opštem okvirnom sporazumu za mir“, piše u saopštenju.
Takođe se upozoravaju i službenici koji činjenjem ili nečinjenjem zanemare svoje zakonske dužnosti, kao i ove obaveze, da će da snose ličnu odgovornost za svoje odluke i za posledice takvih odluka.
Zastava Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
REGION
Ruska Ambasada: Kristijan Šmit „luta“ u magli
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
REGION
Šmit upozorio Republiku Srpsku
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
REGION
Dodik: Nisu Srbi ginuli braneći svoju imovinu da bi je Šmit, Marfi i Izetbegović krčmili
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala