- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ruska Ambasada: Kristijan Šmit „luta“ u magli

© Sputnik / Maksim Zaharov / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije
Zastava Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Pratite nas
Ambasada Rusije u BiH reagovala je na saopštenje Kancelarije Kristijana Šmita koja je, povodom namera Narodne skupštine Republike Srpske da izmeni Zakon o objavljivanju zakona i drugih propisa i da ubuduće ne objavljuje propise i druge akte tzv. visokog predstavnika, ocenila da je to „pogrešno smišljen cilj koji se neće ostvariti“.
Ruska Ambasada je istakla da suština mandata visokog predstavnika, a koja je navedena u Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, jeste u tome da on mora da pomaže stranama u BiH radi konstruktivne implementacije Opšteg Okvirnog sporazuma za mir.
„Sa svoje strane, strane u BiH sarađuju sa visokim predstavnikom u skladu sa članom 9. Dejtonskog Mirovnog sporazuma, koji naglašava da ova saradnja se ostvaruje na osnovu aneksa Sporazuma te odluka Saveta bezbednosti UN“, navodi se u saopštenju Ambasade Rusije.
Kako su ukazali, apsolutno je jasno da takav algoritam saradnje se odnosi isključivo na legitimnog visokog predstavnika.
„Kristijan Šmit sigurno to nije bez relevantne odluke Saveta bezbednosti UN. Takav je principijelan stav Rusije i Kine. Podržavamo ovakav pristup demokratski izabranog rukovodstva Republike Srpske. Upravo zbog toga nikako ne ‘oni’ prema slikovitom izrazu gospodina Šmita plivaju ‘u uzburkanim vodama’. Zapravo sam Šmit ‘luta’ u magli“, zaključili su iz ruske Ambasade u reagovanju na saopštenje OHR-a, preneo je RTRS.
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
REGION
Šmit upozorio Republiku Srpsku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala