Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Euleks o pritvorenim Srbima na Kosovu: Imali znakove povreda, ne žale se na uslove pritvora

© AP Photo / Bojan SlavkovicEuleks
Euleks - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2023
Pratite nas
U skladu sa mandatom Euleksa, koji predviđa neprekidno nadgledanje odabranih slučajeva koje pokriva ceo lanac krivičnog pravosuđa, Misija preko svoje Jedinice za nadgledanje predmeta pomno nadgleda 109 slučajeva koji uključuju kosovske Srbe ili eventualno utiču na odnose među zajednicama, rečeno je u Euleksu.
Iz Euleksa tvrde da ovo nadgledanje podrazumeva pojedince koji se nalaze u pritvoru, kao i slučajeve povezane sa krizom oko registarskih tablica iz 2022. godine, sa postupcima eksproprijacije javnog i privatnog zemljišta na severu KiM, ali i slučajeve u vezi sa, kako se navodi u odgovoru Euleksa Tanjugu, nedavnim nasiljem na severu.
„S obzirom na redovno i mobilno prisustvo korektivnih stručnjaka Euleksa u svim korektivnim ustanovama na Kosovu, Euleksovi korektivni stručnjaci su takođe posetili pritvorenike M. M, D. O. i R. P. kako bi pratili uslove njihovog pritvora“, kažu iz Euleksa.
Ističu da niko od njih nije imao primedbi na uslove pritvora i postupanje zatvorskog osoblja.
„U vreme sastanaka, pritvorenici M. M. i D. O. pokazivali su znakove povreda. Euleks je obavešten da je njihove povrede evidentiralo medicinsko osoblje tokom prijema, u skladu sa relevantnim procedurama i da im je propisan medicinski tretman. Korektivni stručnjak Euleksa juče je posetio i N. O.“, navode iz Euleksa.
Naglašaju da će misija Euleksa nastaviti da izveštava o svim slučajevima koji su deo mandata Euleksa.
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
SRBIJA
Petković: Kosovska policija tukla i maltretirala sve uhapšene Srbe /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala