Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Kosovska policija tukla i maltretirala sve uhapšene Srbe /video/

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICDirektor kancelarije za KiM Petar Petković
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević posetio danas neosnovano uhapšene Srbe sa KiM koji se nalaze u pritvornim centrima u Podujevu i u Gnjilanu i tom prilikom se uverio da ih je kosovska policija maltretirala i tukla.
„On je u Gnjilanu posetio Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića koji su uhapšeni 29. maja, a u Podujevu je posetio i Miluna Milenkovića Luneta, Nemanju Vlaškovića, Dalibora Spasića, ali i Milovana Božovića koji je uhapšen početkom aprila ove godine“, rekao je Petkovića na vanrednoj konferenciji za medije.
Dodao je da je Pavićević, koji je trenutno na putu za Beograd i da će o svemu sačiniti zvanični izveštaj, ustanovio da je kosovska policija posebno maltretirala i tukla uhapšene prilikom privođenja i odvođenja u pritvorne centre.
„Neki od njih su zadobili ozbiljne povrede, naročito Dušan Obrenović i Milun Milenković Lune. Povrede su i dalje vidljive“, naveo je Petković.
Dodao je da je Pavićević rekao i da Milenković ima i šavove po glavi, modrice ispod očiju i da su tragovi nasilja i prebijanja na njegovom telu vidljivi.
„Tukli su ga dok su ga ispitivali, dok je sedeo vezan na stolici. Čak su u jednom trenutku lekari tražili da Lune ide na snimanje glave. Prilikom hapšenja je specijalac ROSU je kundakom više puta udario u glavu Luneta i bio je pokriven belim pokrivačem da se to ne bi videlo prilikom odvođenja“, naveo je Petković.
Istakao je da su sada uhapšeni Srbi dobro, ali i upozorio da će mnogima ostati trajni ožiljci koji će ostati.

„Aljbin Kurti sve što kaže — sve slaže“

Petković je odbacio tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i ministarke Donike Gervale da su pripadnici tzv. kosovske policije uhapšeni na teritoriji Kosova i Metohije.
„Potpuna je laž sve što su rekli na konferenciji za štampu Kurti i Donika Gervala govoreći o navodnom kidnapovanju kosovskih policajaca. Nikakvog kidnapovanja nije bilo. Aljbin Kurti sve što kaže — sve slaže“, istakao je Petković.
Petković je ponovio da su kosovski policajci uhapšeni od strane specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije u okolini sela Gnjilice u opštini Raška, gde su došli sa automatskim puškama i dva pištolja.
On je naveo da ih je obišao prištinski oficir za vezu Jetiš Jašari i uverio se da se nalaze u odličnim uslovima i da je tretman prema njima dobar za razliku od onoga u kakvom su stanju uhapšeni Srbi, koji su brutalno pretučeni.
„Hitno tražimo da se oslobode svi uhapšeni Srbi, da se povuče Rosu poolicija i lažni gradonačelnici“, rekao je Petković.
Petković je kazao da je jasno kakav je tretman i ponašanje kosovske policije prema uhapšenim Srbima, za razliku od uhapšenih prištinskih policajaca, gde je naša policija postupila u skladu sa propisima i zakonom.
„Niko nije bio maltretiran i tučen, a to je potvrdio i prištinski oficir za vezu, koji je imao priliku danas da ih obiđe i vidi u kakvim uslovima se drže“, naveo je Petković.
Petković je kazao da se kosovski policajci drže u pritvoru u odličnim uslovima, da svako ima svoju sobu, imaju šta da jedu, piju, dobijaju sokove, voće, kolače, sve šta su poželeli su dobili.
„Takav je tretman prema uhapšenim prištinskim policajcima koji su do zuba naoružani ušli na teritoriju centralne Srbije. Na drugoj strani, Srbi čame u kazamatu samo zato što su Srbi, i samo što su se usprotivili nasilju koje prema Srbima sprovodi Priština i Aljbin Kurti“, dodao je on.

MUP odgovorio na sve tačke upita Euleksa

Petković je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odgovorio na sve tačke upita Euleksa povodom hapšenja prištinskih policajca.
On je naveo da je Srbija spremna da ponudi dokaze i učestvuje u istrazi i ponovo predložio da stručnjaci Euleksa dođu u Beograd i sprovedu poligrafsko ispitivanje pripadnika MUP-a, Antiterorističke grupe posebne jedinice policije, koji su uhapsili tri pripadnika tzv. kosovske policije R. Z. B.S. i M.Š. daleko u dubini teritorije centralne Srbije.
„Tako mogu jasno da postave pitanje gde su uhapšeni kosovski policajci, i da li su pripadnici srpske policije prešli administrativnu liniju ili ne. Naši policajci nisu korak prešli preko administrativne linije. Kurti sve vreme laže i obmanjuje. Imate i izveštaj Kfora koji jasno na to ukazuje“, rekao je Petković.
Naveo je da se Priština služi samo propagandom, kako bi ocrnili Srbe na Kosovu, oglasili ih kriminalnim narodom, fašističkom policijom.
„Čemu sve to, kada se dobro zna da je Kurti onaj koji baštini fašističku ideologiju“, konstatovao je Petković.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
SRBIJA
Kurti: Spreman sam za sastanak s Vučićem, deeskalacija znači oslobađanje kosovskih policajaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala