Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Poruka Prištini i Beogradu poslata iz Brisela - novi zahtevi prema Srbima i jedna opasna ideja

© Sputnik / Alekseй VitvickiйZastave EU u Briselu
Zastave EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2023
Pratite nas
Ostalo je nejasno da li je predlog evropskih i NATO zvaničnika o održavanju međunarodne konferencije za KiM deo zaključka samita Evropskog saveta ili proturanje priče kako zaobići Ujedinjene nacije i Kosovu dati status, kaže diplomata Zoran Milivojević povodom zaključaka samita lidera EU o deeskalacije na severu KiM.
U osvrtu na zaključke evropskih lidera o rešenju za deeskalciju krize na severu Kosova i Metohije, diplomata i bivši ambasador dr Zoran Milivojević kaže da je primetno da su istakli da obe strane moraju da rade na tome da se stvore uslovi za nastavak dijaloga, održavanju novih lokalnih izbora za četiri srpske opštine na severu, primenu evropskog sporazuma i formiranju ZSO.
U zaključcima usvojenim na samitu lideri članica EU, u kojima je Kosovo označeno sa zvezdicom, osudili su nedavne nasilne incidente na severu KiM i pozvali na hitnu deeskalaciju. Navodi se i da strane treba da stvore uslove za vanredne izbore u četiri opštine na severu, kao i da će neuspeh deeskalacije tenzija imati negativne posledice.
"Zaključci su poznati - deeskalacija kao hitna stvar. Ali to su one tri iste stvari na kojima oni od početka insistiraju . Na deeskalaciji, novim bezuslovnim izborima uz učešće Srba, na razgovorima o Ohridskom sporazumu i na povlačenju kosovske policije,“ kaže Milivojević uz konstataciju da ništa novo nismo čuli.
Pažnju, međutim, privlače reči Miroslava Lajčak upućene Srbiji od koje traži povlačenje demonstranata, saradnju u procesu procesuiranja počinilaca (Srba uhapšenih od strane Prištine) i obustavu vojnih kretanja ka granici, odnosno adminstrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom.
Ipak, zaključci lidera samita Evropskog saveta o deeskalaciji krize na severu Kosova i Metohije donekle su pali u drugi plan pošto su zvaničnici evropske unije i Jens Stontelberg, generalni sekretar NATO, faktički podržali ranije iznetu ideju albanskog premijera Edija Rame o organizovanju, kako je rečeno, međudržavne konferencije na kojoj bi se rešio problema na severu Kosova.

Pokušaj izbegavanja Ujedinjenih nacija

Milivojević kaže je ovaj detalj nešto što se kosi sa onim što je relanost na terenu i da je opasan ako bude prihvaćen.
„To je pokušaj da se možda na neki način prevaziđu Ujedinjene nacije i činjenica da je KiM njen protektorat u skladu sa Rezolucijom 12 44. Pokušaj da se preko neke međunarodne konferencije odredi status Kosova i Metohije mimo Ujedinjenih nacija, zato što je u međunarodnom pravu poznato da se statusna pitanja granica država i priznanja mogu vršiti i na međunarodnim konferencijama,“ podseća Milivojević.
U situaciji kada Srbija, dodaje naš sagovornik, ne odustaje od KiM i kada je Rezolucija 1244 na snazi, ovo može biti samo tumačeno kao pokušaj u kome bi učestvovalo više država koje priznaju Kosovo i koje bi uticale na konačni status Kosova.
„Time bi se izbegao uticaj i Ruske Federacije i Kine, dakle država članice SB UN koje se tome protive i koje imaju pravo veta. Tako da bi ovo moglo da bude uvod u ovakvu neku priču i to u situaciji kad posredovanje Evropske unije ne donosi rešenje i kada pokušaj Zapada preko Ohridskog sporazuma u formi bilateralnog sporazuma ne rešava pitanje KiM na način kako njima odgovara, odnosno, da obezbedi priznanje Kosova od strane Srbije“ primećuje Milivojević.

Međudržavna konferencija nije potrebna

Naš sagovornik kaže da je ovo veoma sumnjivo jer nema potrebe za bilo kakvim konferencijama ove vrste kada je jasno da je jedini način kako se status Kosova i Metohija može rešiti u okviru UN.
„Dakle, ako posredovanje EU nije uspešno i ako to ne ide onda se stvar može vratiti u Ujedinjene nacije gde joj je i mesto, odnosno u Savet Bezbednosti. Oni kažu da bi na toj nekoj konferenciji učestvovale neke članice EU, jer ni sve članice ne priznaju KiM, zato pominju i druge partnere i države koje bi trebalo da se ujedine na globalnom nivou, jer smatraju da ovo pitanje treba rešavati na tom stupnju. Pa da na takvu konferenciju pozovu i neke druge države po svom izboru, poput Australije, Japana… “ konstatuje Milivojević.
Podsećanja radi, Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je uoči početka samita Evropskog saveta rekao da u potpunosti podržava napore visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i ideju da se organizuje konferencija sa nekim zemljama članicama EU kako bi se pomogli napori u posredovanju zajedno sa SAD, jer je, kako je rekao, došlo vreme da se preduzmu koraci ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Generalni sekretar NATO takođe je istakao da NATO zajedno sa EU radi na brojnim pitanjima, a jedno od njih je Kosovo i da situacija na Kosovu pokazuje koliko je neophodna saradnja NATO i EU, kao i da snažno podržava napore EU u vođenju dijaloga.
Srbija, EU i tzv Kosovo - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
SRBIJA
Šta piše u zaključcima Evropskog saveta o Kosovu i Metohiji
Edi Rama na samitu u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SRBIJA
Rama pozvao na međusobno priznanje Beograda i Prištine
Srpski kamioni na Jarinju - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
SRBIJA
Borelj upozorava na posledice ako se ne smiri situacija na Kosovu, EU šalje tri zahteva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala