Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Borelj upozorava na posledice ako se ne smiri situacija na Kosovu, EU šalje tri zahteva

© Foto : Kosovo onlajn/JutjubSrpski kamioni na Jarinju
Srpski kamioni na Jarinju - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
Pratite nas
Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da će jedna od tema na samitu Evropskog saveta biti i Kosovo, kao i da će obe strane snositi posledice ukoliko ne dođe do smirivanja situacije na KiM.
"Radimo na tome da se izbegnu tenzije i da se stanje vrati u normalu. Zemlje članice su odlučile, na poslednjem sastanku Evropskog saveta, da se preduzmu mere, ekonomske i političke, kako bi stranama bilo jasno da će, ako ne budu doprinele miru, to imati svoju cenu", rekao je Borelj novinarima uoči početka samita Evropskog saveta.
U zaključcima samita koji treba da budu usvojeni večeras poziva se na hitno smirivanje situacije na Kosovu i Metohiji, održavanje novih izbora na severu pokrajine i primenu dogovora o normalizaciji, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština. Poslata je i poruka podrške članstvu Zapadnog Balkana u EU. navodi RTS.
Borelj je rekao je i da će glavne teme na samitu biti situacija u Ukrajini i Rusiji, Kina, odnosi sa Južnom Amerikom i krijumčarenje ljudi.

Šarl Mišel i Jens Stoltenberg traže deeskalaciju u odnosima Beograda i Prištine

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da je došlo vreme da se preduzmu koraci ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i da se napravi jedan globalni pristup rešavanju tog problema. Medijima se obratio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji traži od "svih strana" da se suzdrže od akcija koje mogu da povećaju tenzije.
Šarl Mišel je uoči početka samita Evropskog saveta rekao novinarima da u potpunosti podržava napore visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.
"Takođe podržavamo i ideju da se organizuje konferencija sa nekim zemljama članicama EU kako bismo podržali napore posredovanja, zajedno sa SAD, jer smo videli prethodnih meseci poteškoće i eskalaciju situacije. Došlo je vreme da se napravi jedan globalni pristup i došlo je vreme da se preduzmu koraci ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", rekao je Mišel na pitanje novinara o situaciji sa dijalogom.
Na deeskalaciju je pozvao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, pozvavši "sve strane" da se uzdrže od akcija koje mogu još više da povećaju tenzije.
On je u zajedničkom obraćanju novinarima sa Mišelom rekao da bi i Beograd i Priština trebalo "u dobroj veri" da se vrate dijalogu uz posredstvo EU.
"NATO zajedno sa EU radi na brojnim pitanjima, jedno od njih je Kosovo. Situacija na Kosovu pokazuje koliko je neophodna naša saradnja NATO-a i EU. Mi snažno podržavamo napore EU u vođenju dijaloga", rekao je Stoltenberg.
U Briselu danas počinje dvodnevni samit tokom kojeg će lideri Evropske unije osuditi nasilje na severu Kosova i Metohije i istaći svoju posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU, navodi se u nacrtu zaključaka samita u koji je Tanjug imao uvid.
Kako se navodi, lideri EU će pozvati Beograd i Prištinu na momentalnu deeskalaciju situacije i stvaranje uslova za održavanje izbora u sve četiri opštine na severu Kosova, uz napomenu da bi neuspeh deeskalacije napetosti mogao da ima negativne posledice.
Srbija, EU i tzv Kosovo - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
SRBIJA
Šta piše u zaključcima Evropskog saveta o Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala