- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ovo je „poslednja kap“ zbog koje je Rusija istupila iz Sporazuma o kontroli konvencionalnog naoružanja

© Sputnik / Maxim BlinovMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
Pratite nas
Stupanje Finske u NATO i procedura prijema Švedske u Alijansu bili su „kap koja je prelila čašu“ i učinila neizbežnim povlačenje Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov u govoru na Konferenciji članica Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

Prema njegovim rečima, Rusija će izaći iz ovog Sporazuma 7. novembra ove godine, čak „iako Dunav poteče unazad“.

On je, komentarišući izlazak Rusije iz Sporazuma istakao da nije reč o nameri, koja bi mogla da se revidira, već o odluci koja je već zakonski usvojena i potvrđena.
„Zapadne zemlje su imale više nego dovoljno vremena da ispolje zdrav razum, ali su odabrale put konfrontacije sa Rusijom, što se, između ostalog, odrazilo i na strateški koncept Severnoatlantske alijanse“, objasnio je Rjabkov.
Diplomata je ocenio da će se Rusija sa pravne tačke gledišta, nakon povlačenja iz Sporazuma zauvek osloboditi obaveza po njemu, a sa praktične tačke gledišta malo šta će se promeniti.
On je dodao da je postizanje bilo kakvih dogovora o kontroli nad konvencionalnim naoružanjem u Evropi trenutno nerealno.
Rjabkov je poručio da će za mogući raskid Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi biti odgovorni Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici.
Ruski zvaničnik je istakao da Vašingtonu nije bio potreban adaptirani Sporazum, već je za SAD bilo i ostalo najvažnije potiskivanje Rusije iz regiona njenih neospornih interesa.
Prema njegovim rečima, novi pregovori o kontroli nad konvencionalnim naoružanjem u Evropi biće mogući samo u slučaju da Zapad odustane od antiruske politike.
„Ako i kada nastupi trenutak da se sedne za pregovarački sto, svet će biti potpuno drugačiji i biće potrebni principijelno drugačiji pristupi. Naravno, vodićemo se isključivo našim nacionalnim interesima“, kazao je diplomata.
Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao zakon o raskidu Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.
Prethodno je, 10. maja objavljeno da Rusija raskida ovaj sporazum, a ruski lider imenovao je zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova za svog predstavnika kada se to pitanje bude razmatralo u parlamentu.
Sporazum je potpisan u Parizu 1990. godine, a u Istanbulu je 1999. godine potpisana obnovljena verzija dokumenta.
Taj dokument su ratifikovale samo četiri države - Rusija, Belorusija, Kazahstan i Ukrajina.
Rusija je 2007. godine suspendovala učešće u Sporazumu dok zemlje NATO ne ratifikuju dokument i ne počnu da ga ispunjavaju.
Vazdušno-desantne snage Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
RUSIJA
Zašto Rusija raskida Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala