- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zašto Rusija raskida Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaVazdušno-desantne snage Rusije
Vazdušno-desantne snage Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
Pratite nas
Rusija raskida Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi jer ga članice NATO-a krše u svakom smislu. Po ovom Sporazumu, Rusija i Alijansa treba da imaju jednaku količinu oružja i oružanih snaga. Međutim, NATO ne poštuje Sporazum. On pojačava naoružavanje jer ima želju da dominira nad Rusijom, ocenjuju za Sputnjik ruski vojni eksperti.
Oni smatraju da raskid Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi ide u korist Rusiji. Za ovu zemlju, kako kažu, neće postojati nikakva ograničenja. Rusija će raditi na povećanju broja oružanih snaga, naoružanja, vojne opreme i konvencialnog oružja.
Predsednik Rusije Vladimir Putin imenovao je zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova za svog predstavnika kada se to pitanje bude razmatralo u parlamentu.
Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama potpisan je u Parizu 1990. godine, a u Istanbulu je 1999. godine potpisana obnovljena verzija dokumenta, ali su ga ratifikovale samo četiri države - Rusija, Belorusija, Kazahstan i Ukrajina.

Alijansa želi da dominira nad Rusijom

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, Rusija raskida Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama jer zemlje-članice NATO ne poštuju pravila Sporazuma.
„Pa, stvar je u tome što se ovaj Sporazum odnosio na oružane snage istočne Evrope, NATO-a, kao i oružane snage onih država koje su nastale nakon raspada Sovjetskog Saveza. Po ovom Sporazumu, strane nisu imale pravo da povećavaju broj oružanih snaga kako ne bi narušile balans koji je trebao da postoji. Međutim, treba uzeti u obzir broj zemalja koje su sada na strani NATO bloka. Ovde se radi o njihovom velikom vojnom potencijalu u smislu naoružanja, vojne tehnike, ljudstva..“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima stručnjaka, Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama podrazumevao je da Alijansa i Rusija imaju jednak broj vojne tehnike, artiljerije, aviona...
„Odnosno, ceo NATO blok je trebalo da ima, na primer, 40.000 tenkova, 60.000 borbenih oklopnih vozila, 40.000 artiljerije, 13.000 aviona i 4000 jurišnih helikoptera. Međutim, Alijansa ima daleko više od toga...I to, naravno, njima ide u korist. Oni jednostavno ne poštuju pravila Sporazuma. Od 2007. do 2023.godine zemlje-članice NATO-a nisu uopšte počele da smanjuju broj svojih oružanih snaga, već ih, naprotiv samo povećavaju...Prva od njih je Poljska koja planira da poveća broj ljudstva i vojne opreme u svojim oružanim snagama“, konstatuje naš sagovornik.
Sa ovom ocenom se slaže i ruski vojni ekspert Viktor Litovkin, koji kaže da Alijansa u svakom smislu krši Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.
„Ne poštuju se nikakva ograničenja za raspoređivanje određenih vrsta naoružanja u pojedinim zemljama koje su predviđene ovim Sporazumom. Rusija i evropske zemlje imale su mogućnost da kontrolišu jedna drugu. Ovde se radi o tenkovima, borbenim oklopnim vozilima, samohodnoj artiljeriji, avionima, helikopterima... Države su imale pravo da informaciju o količini naoružanja saopšte vojnom komitetu u Beču. Međutim, zemlje-članice NATO nisu htele da ih Rusija kontroliše. Oni su imali želju da dominiraju nad Rusijom i po broju oružja i u politici...Ali, naša zemlja to nije dozvolila. Zbog toga i raskidamo ovaj Sporazum“, konstatuje naš sagovornik.

Za Rusiju neće postojati nikakva ograničenja

Prema rečima Alekseja Leonkova, ruski predsednik Vladimir Putin doneo je ispravnu odluku.
„Potrebno je uzeti u obzir kritičan disbalans snaga i sredstava, jer broj konvencionalnog oružja NATO premašuje rusko konvencionalno oružje. Pored toga, sve zemlje NATO-a usvojile su program povećanja vojnih troškova i povećanja nabavke opreme za Oružane snage. Takođe, u toku su i mere za povećanje ljudstva, odnosno sastava Oružanih snaga. Takođe, ne treba zaboraviti ni da je NATO dobio još jednog člana – Finsku“, objašnjava stručnjak.
Na pitanje šta u praksi znači to što Rusija raskida Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama, ruski vojni ekspert Igor Korotčenko ističe da ruska država više neće poštovati nikakva ograničenja u pogledu sastava trupa i njihovog rasporeda u određenim regionima Rusije.
„S obzirom na to da je NATO danas pravi vojni protivnik Rusije, naša zemlja će rasporediti trupe tamo gde smatra da je potrebno. Za nas više ne postoje nikakva ograničenja za stvaranje određene grupacije vojske. To je, pre svega, zbog agresivne politike NATO-a, ulaska Finske u Alijansu i predstojećeg ulaska Švedske u ovaj blok“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Podsetimo, Rusija je 2007. godine suspendovala učešće u Sporazumu dok zemlje NATO ne ratifikuju dokument i ne počnu da ga ispunjavaju.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
RUSIJA
Rusija raskida Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala