- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nema Rusa, ali ima promene formata po uzoru na Ameriku – Evroligina velika novost

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarkaška lopta
Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
Pratite nas
Košarkaška Evroliga odlučila je da promeni sistem takmičenja i da uvede plej-in po završetku regularnog dela sezone, saopšteno je posle sednice akcionara Evrolige. Sve po uzoru na američki NBA. Takođe, deoničari su ponovo doneli odluku da se ruski klubovi suspenduju.
Dakle, ruski klubovi neće igrati ni u Evroligi niti u Evrokupu.
Podsećanja radi, u momentu uvođenja suspenzije CSKA, Uniks i Zenit bili su među osam najboljih ekipa Evrolige, tako da je jasno koliko je liga izgubila na kvalitetu bez ruskih klubova.
Ali, ima i novosti... Pre svega u formatu takmičenja.
Najboljih šest timova po završetku regularnog dela sezone obezbediće direktan plasman u plej-of Evrolige.
U saopštenju Evrolige se navodi da će u plej-inu igrati ekipe koje regularni deo sezone završe od sedmog do desetog mesta.
Sedmoplasirani i osmoplasirani tim na tabeli će u jednoj utakmici odlučiti ko ide direktno u četvrtfinale Evrolige. Pobednik tog duela u četvrtfinalu plej-ofa će igrati protiv drugoplasirane ekipe iz regularnog dela sezone.
Poraženi iz duela sedmoplasiranog i osmoplasiranog kluba će se za poslednje mesto u plej-ofu boriti sa boljim iz duela između devetoplasiranog i desetoplasiranog tima.
U plej-inu biće odigran jedan meč, a prednost domaćeg terena imaće klub koji bude bolje plasiran na tabeli po završetku regularnog dela sezone.
Evroliga je ranije saopštila spisak od 18 klubova, koji će naredne sezone igrati u ovom takmičenju. U saopštenju se navodi da promena nema i da će svih 18 timova koji su igrali prethodne, igrati i naredne sezone u Evroligi.
Učesnici Evrolige u narednoj sezoni biće: Real, Barselona, Baskonija, Valensija, Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, Žalgiris, Asvel, Monako, Alba, Bajern, Virtus, Olimpija Milano, Makabi, Partizan i Crvena zvezda.
Pravo da igra Evroligu ranije je obezbedila Gran Kanarija kao osvajač Evrokupa, ali je španski klub odustao od takmičenja iz finansijskih razloga.
Iako to po kvalitetu zaslužuju, ponovo neće biti ruskih klubova.
Uniks Kazanj - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
SPORT
Srpski trener otkriva za Sputnjik – kako je „mala Jugoslavija“ osvojila titulu u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala