- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ambasada Rusije u BiH: Odluka Ustavnog suda doneta pod spoljnim uticajem na članove suda

© YouTube/BN TV INFO / printscreenSednica parlamenta Republike Srpske
Sednica parlamenta Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Pratite nas
Odluka Narodne Skupštine Republike Srpske o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH postala je logičan rezultat protivpravnih akcija samog Ustavnog suda. Sudeći po žurbi u kojoj je ukinut član 39. Pravila Ustavnog suda, ne isključujemo spoljni uticaj na članove Suda, navodi se u saopštenju Ambasade Ruske Federacije u BiH.

„Argumenti o tome da Republika Srpska navodno blokira imenovanje srpskih članova Ustavnog suda se doživljavaju kao neozbiljne i izmišljene. U FBiH postoji sličan problem. Sećamo se da se u Mostaru dvanaest godina nisu održavali izbori i nikom ništa. A koliko godina nakon završetka prethodnih izbora se nije uspevalo u formiranju Vlade FBiH? Onda samo od izabrane u skladu sa demokratskim normama NSRS zavisi kada i koga će ona izabrati za sastav Ustavnog suda. To je njena zakonska ingerencija“, istaknuto je u saopštenju.

Navodi se da je istina da u Ustavu BiH postoji stav o tome da odluke Ustavnog suda jesu konačne i obavezujuće.
„Ali ovo u situaciji BiH znači samo to da odluke moraju da budu besprekorne kako sa pravne tako i sa političke tačke gledišta, dakle da vode računa o kamenu temeljcu Ustava BiH – jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH. Vidimo kakve temeljne probleme stvara drugi stav Ustava – o biranju dva člana Predsedništva BiH iz FBiH bez preceziranja načina izbora. Stoga se vrlo štetnim smatra formalno sholastičko tumačenje Ustava i delatnosti Ustavnog suda BiH, a kamoli kada se odluka donosi arifmetičkom većinom, što omogućuje da se posredstvom učešća stranih članova Suda „na pravni način“ ignorišu stavovi dva konstitutivna naroda te da se formira povoljna za svoje potrebe vlastita politička stvarnost“, piše u saopštenju.
Ističe se i da iznuđena odluka Narodne skupštine daje osnov za pronalazak konstruktivnog izlaska iz nastale situacije, što znači upravo početak rada Parlamentarne skupštine BiH na zakonu o Ustavnom sudu BiH.
„Takva mogućnost je sadržana u samom Ustavu. U tački 1 člana VI direktno se govori o tome da „za imenovanja koja se budu vršila nakon isteka perioda od pet godina od prvih imenovanja, Parlamentarna skupština može zakonom predvideti drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsednik Evropskog suda za ljudska prava“, objašnjava se u saopštenju, prenosi RTRS.
Kako smatraju iz ruske ambasade, donošenje ovakvog zakona u duhu dijaloga, uzajamnog poštovanja i kompromisa bez spoljnog uticaja postaće, kako ističu, potvrda zrelosti strana u BiH za formiranje istinski suverene države, koja će obezbediti povoljne uslove za trenutne i buduće generacije Bošnjaka, Srba, Hrvata kao i svih državljana BiH.
Skupština Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
REGION
„Prelila se čaša žuči“: Skupština legalno i legitimno štiti interese Srpske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala