- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Prelila se čaša žuči“: Skupština legalno i legitimno štiti interese Srpske

© Foto : Jutjub/TV1 HDSkupština Republike Srpske
Skupština Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
Pratite nas
Usvajanjem predloga zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj i potvrdom veta srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva Željke Cvijanović po pitanju spoljne politike, Skupština RS će legalno i legitimno zaštititi svoje interese. Posledica usvajanja oba akta može čak biti nezavisnost Srpske, smatra akademik Vitomir Popović.
Predlog zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj i potvrda veta srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva Željke Cvijanović po pitanju spoljne politike našli su se na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) .

„Prelila se čaša žuči“

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahteva iz Republike Srpske da povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda, čime je praktično omogućeno da ova pravosudna institucija odluke donosi bez prisustva sudija iz Republike Srpske.
Cvijanovićeva je uložila veto kada je reč o Predlogu zaključka o usvajanju Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.
Posledica usvajanja oba akta može biti nezavisnost Republike Srpske, kaže za Sputnjik akademik Vitomir Popović, nekadašnji dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci.
Popović, koji je bio sudija Ustavnog suda BiH u prvom sazivu, dodaje da je jasno da taj sud ne može da zanemari činjenicu da su sve sudije birane po principu konstitutivnosti – po dvoje iz redova konstitutivnih naroda, Srba, Hrvata i Bošnjaka a da je bilo predviđeno da u prvom sazivu budu trojica stranaca.
U drugom sazivu Ustavnog suda BiH bilo je predviđeno da sudije koje su bile u prvom sazivu ne mogu više biti birane, a u praksi se desilo obrnuto – sudije članovi SDA Alije Izetbegovića ostale su sudije tog suda i praktično su zajedno sa strancima preglasavali Srbe i donosili odluke koje nemaju nikakve veze sa Ustavom BiH.
„Donošenjem tih pravila oni su otišli izvan samog Ustava a ta pravila se ne mogu osporavati pred jednim sudom. Dakle, ta pravila su njihov interni akt a oni su iznad Ustava. Oni su praktično kao Ustavni sud čuvar Ustava i o tome bi morali da vode računa. Ovo poslednje što se dešavalo u odnosu na imovinu i neke druge stvari, jasno je da je prelilo čašu žuči i da se tako više ne može raditi i sasvim je legalno i legitimno da Republika Srpska zaštiti svoj interes. Jer, ovde postoje tzv. dejtonske ustanove i one su sve zasnovane na principu konstitutivnosti naroda. Nije slučajno što imate dva Srbina, dva Bošnjaka i dva Hrvata a sad bez Srba hoćete da donosite odluku. Dakle, Federacija BiH praktično donosi odluku u ime Republike Srpske koja u tome ne učestvuje,“ objašnjava Popović.

Pre će se Bosna raspasti nego što će „ukinuti“ Dejton

Naš sagovornik dodaje da svako ima pravo da se ljuti zbog odluka Skupštine, pa i tzv. visoki predstavnik i Bošnjaci, ali Republika Srpska više nema kuda i mora jasno reći da tako više ne može.
Ukoliko i dalje budu donosili odluke bez sudija Srba, nema ništa legitimnije od toga da ih Republika Srpska ne izvršava, ne poštuje i ne objavljuje ih u Službenom glasniku.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
REGION
Dodik: Svaki pokušaj zapadnih centara moći da destabilizuju Srpsku biće blokiran
„Imali smo mi tih pritisaka i ranije a ovde sada stranci pokušavaju preko Ustavnog suda da promene kompletnu unutrašnju strukturu BiH. Dejton je podelio teritoriju BiH u razmeri 49:51 odsto, to je utvrđeno njujorškim i ženevskim principima, postoji sporazum o razgraničenju i odnosnim pitanjima i oni preko svega toga prelaze kao da se ništa ne dešava. Hoće da stvore akcidentalnu BiH koja će se, po mom dubokom uverenju, pre raspasti nego što će se stvoriti“, kaže Popović.

„Razvod braka“ ako je Sarajevo protiv dejtonske BiH

Kad je reč o vetu Željke Cvijanović, Popović kaže da je to njeno legitimno pravo, jer kao član Predsedništva BiH ima pravo da to proglasi srpskim nacionalnim ili vitalnim interesom, a naravno, o tome bi trebalo da se izjasni Skupština Republike Srpske.
On naglašava da kakve god budu reakcije iz Sarajeva i dela tzv. međunarodne zajednice, Republika Srpska se na njih više neće obazirati.
„Ja sam jedan od onih koji je učestvovao u stvaranju Republike Srpske, prošao sam sve te strukture i uvek se tu dizala neka prašina – 'tresla se gora, rađao se miš'. Ne vidim nikakve reakcije i ako bi taj tzv. visoki predstavnik nešto i doneo, njegove odluke se ovde ne izvršavaju niti će se izvršavati. Prema tome, mnogo je bolja opcija da oni vide da li su uopšte više za dejtonsku BiH. Ako nisu, onda idemo po principu razvoda braka – svako nosi ono što je uneo – i doviđenja! Zašto bismo mi utopili svoju državnost u islamskom ekstremizmu i fundamentalizmu? To ne dolazi u obzir“, zaključio je Popović.
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
REGION
Dodik: Donećemo odluke o Ustavnom sudu BiH koje će se poštovati, Srpska će biti zaštićena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala