- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Donećemo odluke o Ustavnom sudu BiH koje će se poštovati, Srpska će biti zaštićena

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICSrpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Pratite nas
Narodna skupština Srpske doneće odluke o Ustavnom sudu BiH koje će se poštovati i Republika Srpska biće zaštićena, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Dodik je naveo da je zloupotrebljen čitav proces dejtonskog odlučivanja u Ustavnom sudu koji je, kako je ukazao, izbegao da kroz svoje odlučivanje apsolutno provuče ono što piše u Ustavu, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da se u njoj odlučuje konsenzusom.
„Oni su to izbegli i u Ustavnom sudu promovisali odlučivanje putem proste većine, što je podrazumevalo da tri stranaca koje imenuju i dva muslimana, Mirsad Ćeman koji je bio predsednik SDA i zamenjivao Aliju Izetbegovića, i Seada Palavrić, koja je sa funkcije potpredsednika SDA otišla u Ustavni sud, donose odluke koje bismo mi morali zbog nekog apstraktnog pozivanja na Dejtonski sporazum da poštujemo“, rekao je Dodik.
Dodik je dodao da je sve upereno na to da se Republika Srpska razgradi i da je ranije zbog konstelacije odnosa koji su bili veoma složeni i teški, Republika Srpska imala problem da reaguje, a da je sada okupljena i jedinstvena.

„Mi ćemo doneti naše odluke. Ukoliko ne budu uvažavali Republiku Srpsku, naravno da nema ni BiH. Šta god oni mislili, mogu da prete koliko hoće, hapšenjima i ne znam ni ja čime, to je znak nemoći da to urade, nikoga iz rukovodstva Republike Srpske neće uhapsiti zato što brani Republiku Srpsku. Nama nije na pameti nasilje, mi hoćemo političku borbu“, istakao je Dodik.

Dodik je kazao da politička borba podrazumeva odlučivanje u institucijama sistema, u parlamentu Republike Srpske.
„Sad njima najviše smeta parlament Republike Srpske, jer će on doneti odluke koje će se ovaj put poštovati“, rekao je Dodik, preneo je portal RTRS.
Zastava Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
REGION
Krupan korak ka razbijanju BiH: Srpska ima odgovor na puzeći državni udar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala