- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Republika Srpska usvojila zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICBanja Luka
Banja Luka - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
Pratite nas
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj.
Zakon je usvojen po hitnom postupku, sa 56 glasova za, na osmoj posebnoj sednici Parlamenta Srpske.
Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da zakon predviđa da se odluke ovog suda neće primenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.
On je pojasnio da postoje opravdani razlozi i za stupanje zakona na snagu pre osmog dana od dana objavljivanja, jer postoji opšti interes za takvu odluku, preneo je RTRS.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je, tokom rasprave na sednici, da Ustavni sud BiH ne može da menja ustavni poredak.

Hitno rešavati dva prioriteta

Poslanici su usvojili i zaključak vladajuće većine kojim se zahteva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU, prioritetno i hitno treba rešavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH, odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru te reforme usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH.
Pored pitanja reformi Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude pitanje zatvaranja OHR-a.
NSRS traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rešavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU, dok se ta dva prioriteta ne reše.
Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da joj podnese Predlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim će biti propisano posebno krivično delo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.
U zaključku je navedeno da će prema institucijama i organima Republike Srpske koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, Narodna skupština Republike Srpske doneti zakone ili druge odgovarajuće pravne akte o preduzimanju mera i radnji prema tim institucijama i organima, uključujući i mere njihovog ukidanja.
Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
REGION
Dodik: Ustavni sud BiH donosio svoja pravila ne uvažavajući Ustav BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala