- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Ustavni sud BiH donosio svoja pravila ne uvažavajući Ustav BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Pratite nas
Ustavni sud BiH je donosio svoja pravila ne uvažavajući osnovne elemente Ustava BiH, a to su da se odlučuje konsenzusom, da su tri konstitutivna naroda i dva entiteta ravnopravni i da mehanizam odlučivanja mora da prati takvu strukturu u svim organima, pa i u Ustavnom sudu, saopštio je danas Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.
Izmenom pravila, Ustavni sud BiH je degradirao činjenicu da srpski narod mora da bude prisutan u odlukama, rekao je Dodik.
„Tokom sedmice održao sam sastanak s predstavnicima institucija i liderima partija vladajuće koalicije, na kojem smo izneli stav da takve odluke Ustavnog suda BiH nemaju legitimitet i zato će Narodna skupština raspravljati o zaštiti ustavne pozicije Republike Srpske“, napisao je Dodik na svom Instagram profilu*.
Skupština Republike Srpske održaće sutra sednicu skupštinskog Kolegijuma, na kojoj bi trebalo da se utvrdi predlog dnevnog reda i termin održavanja osme posebne sednice na temu Ustavnog suda BiH.
Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahteva iz Republike Srpske da do petka, 23. juna povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda.
Kako je u petak najavio zamenik šefa Kluba SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica, sednica Narodne skupštine verovatno će biti održana u utorak, 27. juna.
„Na sednici će se raspravljati i verovatno doneti odluka o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj, jer je ovaj sud bez odgovarajućeg letimiteta, doneo niz štetnih odluka preglasavanjem sudija iz Srpske...“, rekao je Mazalica za Srnu.
On je rekao da je poslednja odluka Ustavnog suda BiH svojevrsni državni udar, da je podelila BiH na dve polovine jer je Ustavni sud prekršio svoje pravilo i isključio sudije iz Srpske iz obaveznog kvoruma o odlučivanju.
Ustavni sud BiH, kaže Mazalica, na taj način samostalno donosi odluke bez sudija iz Republike Srpske i praktično je postao ustavni sud Federacije BiH.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke
Zastava Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
REGION
Krupan korak ka razbijanju BiH: Srpska ima odgovor na puzeći državni udar
Zastave RS - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
REGION
Sprečiti napade na Republiku Srpsku: Peticija protiv odluke Ustavnog suda BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala