- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sprečiti napade na Republiku Srpsku: Peticija protiv odluke Ustavnog suda BiH

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastave RS
Zastave RS - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
Pratite nas
Intelektualci Republike Srpske izrazili su nezadovoljstvo radom Ustavnog suda BiH, posebno njegovom odlukom od 19. juna kojom je izmenjen Pravilnik o radu tako da sednice mogu da se održavaju bez prisustva srpskih predstavnika, naglašeno je u Peticiji koju je za sada potpisalo 194 predstavnika akademske zajednice.
Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izjavio je da akademska zajednica naredne sedmice planira održavanje okruglog stola na kojem će biti analiziran rad Ustavnog suda BiH.
On je istakao da su predstavnici akademske zajednice oba javna univerziteta potpisivanjem peticije kojom izražavaju nezadovoljstvo radom Ustavnog suda BiH, ukazali da taj sud unosi pravnu nesigurnost, preneo je portal RTRS.
„Krajnji cilj Ustavnog suda i njegovih odluka jeste unitarizacija BiH“, rekao je ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir, koji u Ustavnom sudu BiH vidi veliku pretnju za Republiku Srpsku.
„Oni mogu jednog dana da zaključe da u BiH ne žive više Srbi. Strane sudije je trebalo da ostanu u BiH pet godina maksimalno, a oni su ovde 25 godina. I šta imamo, napad na jedan narod i napad na jedan punopravni Ustavni deo BiH, koji se zove Republika Srpska. U Ustavnom sudu sede bošnjačke sudije koje vode ratnu retoriku SDA, i mi to svi treba da znamo“, naglasio je Budimir.
Peticiju je potpisao i prof. dr Rajko Gnjato sa Prirodno matematičkog fakulteta u Banjaluci, koji je istakao da akademska zajednica ima moralnu, patriotsku, ali i profesionalnu obavezu da zaštiti Srpsku.
„Imamo na sceni pokušaj izmene Ustava, pokušaj izmene pozicije Republike Srpske u okviru BiH i ukoliko bi to ugledalo svetlo dana, ukoliko bi dobilo pravno dejstvo, to bi značilo jednog dana ukidanje Republike Srpske, a mi to ne možemo dozvoliti i nećemo“, ističe Gnjato.
Istoričar Aleksandar Raković smatra da oglušenje Ustavnog suda BiH o zahtev Republike Srpske da opozove svoju odluku, pokazuje da su zapadnjaci od BiH napravili koloniju, te naglasio da Srpska mora nastaviti institucionalnu borbu.
Zastava Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
REGION
Krupan korak ka razbijanju BiH: Srpska ima odgovor na puzeći državni udar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala