- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Odora kneza Lazara odsad u 3D modelu na sajtu Muzeja SPC /video, foto/

© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej SPCOdora kneza Lazara
Odora kneza Lazara - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
Pratite nas
U Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Patrijaršiji u Beogradu od iduće nedelje biće moguće videti 3D model odore koju je nosio Sveti knez Lazar, a sve to u sklopu proslave Vidovdana. Već sada sve se može videti i na novom sajtu Muzeja SPC.
Osim uobičajenih postavki vezanih za ovog srpskog vladara, posetioci Muzeja imaće priliku i da vide u najnovijoj tehnologiji kako je tačno izgledala odora koju je Sveti knez nosio u svečanim prilikama.

Nauka u korist istorije

Istoričar umetnosti dr Miljana Matić, zamenik direktora Muzeja SPC, ističe da će ova postavka biti dostupna na Vidovdan na novom sajtu SPC a od ponedeljka će posetioci moći da ceo projekat vide i uživo.
„Muzej Srpske pravoslavne crkve je povodom Vidovdana 2023. godine organizovao 2D i 3D model odežde Svetog kneza Lazara, relikvije koja se čuva u stalnoj postavci. Ovi 3D modeli biće dostupni i na novom sajtu muzeja (https://muzejspc.rs) za sve one koji su zainteresovani da ga pogledaju“, ističe naša sagovornica.
Po njenim rečima, Muzej je sa dva poznata studija pristupio izradi 3D modela ove odore što pruža mogućnost rekonstruisanja predmeta čiji je stepen oštećenja toliki da je teško sagledati kakvi su nekada bili.
„Ova odora kneza Lazara je izuzetno značajna zato što je nastala sredinom 14. veka i unikatni je predmet te vrste u Srbiji. Izrađena je od najkvalitetnije svile u italijanskom gradu Luka i sadrži na sebi heraldičke simbole kneza Lazara — dva propeta lava. Nekad je ova odora imala 41 dugme, ali je sačuvano samo jedno na kome je izliven takođe heraldički znak kneza Lazara u vidu volujskih rogova“, objašnjava naša sagovornica.

Rekonstrukcija u skladu sa originalom

Cela rekonstrukcija odore, dodaje dr Matić, rađena je na osnovu detaljnih fotografija koje su prethodno napravljene, a zatim su te originalne teksture u virtualnoj relanosti „lepljene“ na model koji je na kraju verno uspeo da dočara kako je ova odora izgledala kada ju je, recimo, knez Lazar prvi put nosio na svečanim audijencijama.
„Zna se da je odora bila purpurne boje ali je usled delovanja svetlosti poprimila svetao ton, međutim, oni delovi koji nisu bili izloženi svetlu još uvek imaju crveni ton. Druga verzija 3D modela urađena je upravo u purpurnoj boji i ona zapravo predstavlja najverniji vid te svečane ceremonijalne odežde kneza Lazara,“ ističe dr Matić.
Svi originalni predmeti koji se inače nalaze u Muzeju su bili na moštima Svetog kneza Lazara, kaže naša sagovornica, dodajući da je izrada ovog 3D modela zapravo povod da pozove sve zainteresovane da dođu i vide postavku koja je jedino što je preostalo od kneza Lazara. Muzej je otvoren radnim danom od 09-16.00 sati, osim kad je "crveno slovo" u kalendaru.

Svečana odora kneza Lazara

Svečana odora kneza Lazara je jedna od najznačajnijih srednjevekovnih relikvija srpskog naroda. Sveti knez i velikomučenik Lazar Hrebeljanović je poginuo u bici sa Turcima na Kosovu 1389. godine.
© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej SPC / Odora Svetog kneza LazaraOdora Svetog kneza Lazara
Odora Svetog kneza Lazara - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
Odora Svetog kneza Lazara
Nažalost, nisu sačuvani istorijski izvori iz vremena Kosovske bitke ili neposredno posle nje u kojima se pominje svečana odora kneza Lazara. Ipak, pouzdano je dokazano da je nastala još za vreme njegovog života, i da ju je svetitelj nosio.
U narodnom predanju sačuvalo se verovanje da je Sveti knez Lazar bio obučen u ovu odoru kada je poginuo na Kosovu, da su zbog toga na njoj mrlje od svetiteljeve krvi i poderotine od šesnaest ubodnih rana.
Kako je navedeno na sajtu Muzeja SPC, nedavno sprovedena arhivska i terenska istraživanja, kao i upotreba novih digitalnih tehnologija, doneli su nova naučna saznanja u vezi sa ovim predmetom od izuzetnog nacionalnog i verskog značaja, a između ostalog, otvorena je mogućnost da se sagleda tehnika tkanja i veza tkanine i uporedi se sa sličnim tekstilnim predmetima iz tog vremena. Zahvaljujući tome, napravljena je idealna rekonstrukcija prvobitnog izgleda celovite odore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala