- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Na ivici smo nuklearnog rata: Upozorenje iz Severne Koreje

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceSeverna Koreja testirala balističku raketu zemlja-zemlja
Severna Koreja testirala balističku raketu zemlja-zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
Pratite nas
Korejsko poluostrrvo je na ivici nuklearnog rata, a vojna napetost u regionu je slična onoj pred izbijanje Korejskog rata, upozorio je severnokorejski Institut za američka istraživanja pri ministarstvu spoljnih poslova te zemlje.
Institut za američka istraživanja objavio je izveštaj kako bi „prikazao punu sliku agresorskog rata koji su isprovocirale SAD protiv Severne Koreje pedesetih godina i kako bi prikazao još jednom agresivnu prirodu SAD, koje i dalje pokušavaju na očajnički način da zapale nuklearni rat“.
U opširnom izveštaju, koji prenosi severnokorejska agencija KCNA, navodi se kako su SAD „bacile oko na Korejsko poluostrvo, kapiju azijskog kontinenta, još sredinom 19. veka i ilegalno su okupirale njegov južni deo pod maskom „oslobodioca“ i „zaštitnika“ neposredno posle Drugog svetskog rata“.
U izveštaju se navodi geneza Korejskog rata iz perspektive Pjongjanga i navodi da su „SAD rušilac mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu i u regionu“.
Takođe, podseća se na niz incidenata koje su „SAD namerno isfabrikovale“ kroz istoriju, „eskalirajući nuklearnu pretnju“.

„Trenutna vladajuća struktura u Beloj kući otvorenije sprovodi uporne pokušaje izvođenja preventivnog nuklearnog napada na Severnu Koreju, u dosluhu sa južnokorejskim marionetskim režimom“, navodi se u izveštaju.

Takođe, tvrdi se da su, „u trenutku ubrzanog transfera oružja i opreme Južnoj Koreji, SAD poslale ministra odbrane u decembru 2021. na konsultativni sastanak u Južnoj Koreji, tokom kog je sa južnokorejskom vojskom pripremljen strateški plan za scenario nuklearnog rata“.
„U 2022. SAD, u saradnji sa marionetskim južnokorejskim snagama, održale su različite nuklearne ratne vežbe, uključujući i združenu vežbu vazduhoplovnih strateških snaga, udarne grupe nosača aviona, uključujući i nuklearne po prvi put od 2017, kako bi pokazale agresivnu groznicu prema Severnoj Koreji. Ove godine, SAD pribegavaju zabrinjavajućim neprijateljskim aktima bezobzirnog zadiranja u suverenitet i bezbednost Severne Koreje upornije nego ikada ranije, a njihova težina i opasnost dostigli su prag eksplozije koji se više ne može tolerisati“, piše u izveštaju.
Kao deo vojnih priprema za pokretanje nuklearnog rata, SAD sprovode različite forme špijunaže prema Severnoj Koreji na do sada neviđenom nivou na Korejskom poluostrvu i njegovoj okolini, navode iz Instituta.
„Ovakvi ratoborni potezi SAD podigli su vojne tenzije na Korejskom poluostrvu, dok su u severoistočnoj Aziji već ušli u izuzetno nestabilnu situaciju koja je sve bliže ivici nuklearnog rata. Ako izbije rat na Korejskom poluostrvu koje se nalazi na važnoj geopolitičkoj poziciji, gde se mešaju interesi velikih sila, on će se brzo proširiti na svetski rat i termonuklearni rat bez presedana u svetu. To će imati najkatastrofalnije i najnepovratnije posledice po mir i bezbednost na Korejskom poluostrvu i u severoistočnoj Aziji i ostatku sveta“, objavljeno je u izveštaju Instituta.
Američki predsednik i šef NATO – na dnevnom redu Rusija, Irak, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
SVET
Sumanute ideje sa Zapada: Stvaraju li SAD dva krila NATO — jedan protiv Rusije, a drugi protiv Kine
Mihailo Ivanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
SPORT
EKSKLUZIVNO Srpski novinar i trener koji je Kim Džong Unu predložio novi sistem u Severnoj Koreji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala