- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU će špijunirati novinare i zbog krađe bicikla: Totalitarna zapadna cenzura ići će do kraja

© FlickrCenzura
Cenzura - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Pratite nas
Odluka EU da se dozvoli instalacija špijunskog softvera na telefone i laptopove novinara pokazuje nameru kolektivnog Zapada da u cenzuri i gušenju slobode mišljenja ide do kraja, s namerom uspostavljanja totalitarnog društva, smatra novinar Filip Rodić.
Brisel će dozvoliti instalaciju špijunskog softvera na telefone i laptopove novinara. Odluka Evropske unije da da zeleno svetlo za „nametljiv nadzor“ novinara dovela je njihove izvore u opasnost da budu identifikovani.

„Nametljiv nadzor“ novinara

Ove izmene tražila je Francuska, a ambasadori u Briselu složili su se da bi špijunski softver mogao da se instalira na računar ili telefon novinara koji radi u EU kao deo bilo koje krivične istrage u rasponu od terorizma do muzičke piraterije ili krađe bicikla, piše „Tajms“.
Prošlog meseca Francuska je kritikovala imunitet koji je predložila Evropska komisija, a koji bi novinarima omogućio izuzeće od „presretanja, nadzora ili pretresa i zaplene“, osim ako to nije „opravdano najvažnijim zahtevom u javnom interesu“.
„Naročito velika priroda ovog imuniteta novinara trebalo bi da bude dovedena u pitanje“, navodi se u poverljivom francuskom diplomatskom dokumentu koji je procurio na portal „Politiko“.
Kao deo izuzeća, obim zločina definisanih kao teških trebalo bi da se proširi izvan terorizma ili pretnji nacionalnoj bezbednosti kako bi uključio 32 krivična dela navedena u nalogu za hapšenje EU, kao i „preovlađujući zahtev u javnom interesu“, prenosi RT Blakan.
Francuska je dobila podršku za novo pravilo, koje je predstavljeno kao „suštinsko za uspostavljanje prave ravnoteže između potrebe da se zaštiti poverljivost izvora novinara i potrebe da se zaštite građani i država od ozbiljnih pretnji, ko god da su počinioci“.

Totalitarno društvo: Zapadna cenzura ići će do kraja

Zapadna cenzura će ići do kraja i očigledno je namera da se napravi totalitarno društvo u kome će vesti biti filtrirane u skladu sa interesima onoga što je Donald Tramp nazivao dubokom državom, odnosno finansijsko-političkim establišmentom koji vlada kolektivnim Zapadom, kaže za Sputnjik novinar Filip Rodić.
Taj finansijsko-političkim establišment na Zapadu u suštini određuje i ko će biti predsednik u određenoj državi, što smo videli ne samo na primeru Amerike i borbe Trampa i Bajdena, dodaje Rodić.
Logo televizije RT - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
EU zabranila emitovanje Sputnjika i RT-a na svojoj teritoriji
U Francuskoj, u trenutku kad su se našli pred izborom između dva proruski orijentisana kandidata, jednog od njih Fransoa Fijona srušili su fabrikovanim aferama, a onda su „bukvalno iz džaka“ izvukli Emanuela Makrona kom su obezbedili pobedu, između ostalog i tako što se na svim naslovnim stranama u to vreme nalazio Makron, podseća Rodić.
„Sličnu stvar imamo i danas. To pokazuje famozni intervju Džozefa Bajdena za 'Em-es-en-bi-si', kog čak i novinar Taker Karlson pominje u svom podkastu, u kom mu se postavljaju pitanja koja kao da su pisana u Beloj kući gde se pravi ograda između njega i njegovog sina Hantera koji je bio pod ozbiljnom krivičnom istragom i koji je zahvaljujući očigledno političkim vezama potpisao sporazum o priznanju, a mogao je da bude poslat na ozbiljnu robiju. Tako da uopšte ne treba da čudi da se na Zapadu pooštrava kontrola novinara i medija.“

Asanž – simbol medijskih sloboda na Zapadu

Kolektivni Zapad, šampion u gaženju slobode medija, i danas sebi daje za pravo da drži moralne pridike ostatku sveta zbog nedostatka medijskih sloboda. Prema Rodiću, izgleda da je na Zapadu moralisanje u genetici, jer morališu stotinama godina i smatraju se superiornijim u odnosu na sve ostale.
Što se tiče poštovanja ljudskih prava, to se najbolje pokazalo na teritorijama koje su držali pod okupacijom ove ili one vrste, najčešće pod nekom kolonijalnom upravom.
„Najviše volim kad mi neko sa Zapada govori o slobodi medija bilo u Srbiji, bilo u Rusiji, a oni imaju Džulijana Asanža koji je utamničen već nekoliko godina i preti mu kazna od 170 godina zatvora zbog toga što je radio svoj posao. To koliko je dobro uradio svoj posao najbolje govori činjenica da je postao najpoznatiji novinar na svetu. Takvog čoveka oni drže u najsurovijim uslovima u zatvoru u Engleskoj.“

Uz Orvelov rođendan: Bezobrazluk ili koincidencija

Vest o unapređenju cenzure na Zapadu pojavila se dan uoči 120. rođendana Džordža Orvela, pisca „1984“, romana u kojem je opisana totalitarna kontrola stanovništva čiji je moto „Rat je mir, sloboda je ropstvo, neznanje je moć“.
Rodić kaže da ne zna da li oni to rade namerno i dodaje da njihovi potezi često imaju takvu simboliku vezanu za datume i priče i tradicije koje su njihovom naumu suprotne.
„Tako da je vrlo moguće i da je često bio njihov bezobrazluk u pitanju, ali često se i te čudne koincidencije dešavaju da bi sve bilo jasno svima i da se da još jedan dodatni segment težini njihovih poteza. Povežu se dve stvari toliko očigledne i onda vidiš jasno gde se nalaziš, u čemu se nalaziš i kuda sve to ide“, zaključio je Rodić.
Milo Lompar - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
KULTURA
Orvel na crnoj listi – „1984“ na udaru cenzure zbog kritike zapadnog totalitarizma /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala