- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU zabranila emitovanje Sputnjika i RT-a na svojoj teritoriji

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaLogo televizije RT
Logo televizije RT - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Evropska unija je, u okviru paketa sankcija zbog ruske vojne operacije u Ukrajini, zabranila emitovanje i distribuciju sadržaja Sputnjika i RT-a u EU.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Sve licence i ugovori evropskih organizacija za distribuciju signala i sadržaja RT-a i Sputnjika biće ukinuti, navodi se u odluci EU.
„Savet EU danas je uveo dodatne restriktivne mere kao odgovor na neisprovociranu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu. EU će po hitnom postupku obustaviti emitovanje Sputnjika i RT/Russia Today (RT na engleskom, RT u Velikoj Britaniji, RT u Nemačkoj, RT u Francuskoj i RT na španskom jeziku) u Evropskoj uniji ili usmerenu na Evropsku uniju, sve dok se agresija na Ukrajinu ne zaustavi i dok Ruska Federacija i sa njom povezani mediji ne prestanu da sprovode aktivnosti dezinformisanja i manipulacije informacijama protiv EU i njenih država-članica“, navodi se u saopštenju.
Kako se tvrdi u dokumentu, RT i Sputnjik „igraju važnu ulogu u promovisanju i podršci vojne agresije protiv Ukrajine, kao i u destabilizaciji njenih susednih zemalja“.
„Da bi opravdala i podržala svoju vojnu agresiju na Ukrajinu, Ruska Federacija preduzima kontinuirano i usaglašeno dezinformisanje i manipulaciju informacijama protiv pripadnika civilnog društva u EU i susednim zemljama, ozbiljno iskrivljujući i manipulišući činjenicama“, ističe Savet EU.
„Operatorima je zabranjeno da emituju ili obezbeđuju, omogućavaju ili na drugi način pomažu u emitovanju bilo kog sadržaja pravnih lica, organizacija ili struktura navedenih u Prilogu XV, uključujući prenos ili distribuciju bilo kakvim sredstvima, kao što su kablovska, satelitska, IP-TV, internet usluga provajdera, veb platforme ili aplikacije za deljenje video zapisa, bilo da su nove ili unapred instalirane“, dodaje se u dokumentu.
Ranije su servisi Google Discover i Google News ograničili prikazivanje materijala iz svih resursa medijske grupe „Rusije sevodnja“, a kompanija „Meta“ (Fejsbuk) isključila je aplikacije svih resursa agencije.
„Rusija sevodnja“ je međunarodna medijska grupa čija je misija brzo i uravnoteženo izveštavanje o događajima u svetu, informisanje publike o različitim pogledima na ključne događaje. Medijska grupa „Rusija sevodnja“ predstavlja niz informativnih resursa: u inostranstvu – to je međunarodna novinska agencija i radio Sputnjik, u Rusiji – RIA Novosti, Prajm, InoSMI, Ukraina.ru, Baltnjuz i TOK. Pratite vesti medijske kuće na našim kanalima na Telegramu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala