Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kreće li Kurti u vojnu akciju etničkog čišćenja Srba: Vojska Srbije tada bi imala snažan potez

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPripadnici specijalne jedince tzv. Kosova u Prištini
Pripadnici specijalne jedince tzv. Kosova u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
Pratite nas
Kurti bez podrške obaveštajnih struktura i pojedinih političara vodećih zemalja NATO ne bi sprovodio sadašnji scenario potpune okupacije Kosova, ali ipak se neće usuditi da krene u vojnu akciju etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije, smatra general u penziji Mitar Kovač.
Situacija u južnoj srpskoj pokrajini radikalizuje se iz dana u dan, Kurtijevi specijalci sve žešće maltretiraju Srbe, a direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković objavio je da, prema saznanjima BIA, Priština planira da sprovede etničko čišćenje do Vidovdana.
Na delu je opšti informacioni rat sa namerom da se razori Srbija i naudi srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i u potpunosti zgazi bilo kakva mogućnost za nastavak dijaloga, rekao je Petković.
U roku od 24 sata obratiće se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodao je Petković i kazao da su u toku intenzivni sastanci predsednika sa vojnim vrhom.

Kurtijev scenario okupacije Kosova – uz podršku NATO

Kurti je deo scenarija i ne verujem da se sam upustio u ovu igru već u dogovoru sa nekim od obaveštajnih službi i političkih predstavnika vodećih zemalja NATO, kaže za Sputnjik general-major u penziji Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma.
Kovač smatra da Kurti nikad ne bi pristupio realizaciji scenarija okupacije Kosova koji traje dva-tri meseca sa sve više pojačanom eskalacijom da nema i političku zaleđinu, a u vojnom smislu podršku Kfora i određenih članica NATO.

„Rat mu ne bi doneo ništa dobro, ali mislim da Kurti smatra da u ratnoj opciji može pojačati tzv. nezavsnost Kosova i Metohije tako što će na fonu ukrajinske krize dobiti još jaču podršku NATO zemalja na putu pridruživanja NATO i EU. Mislim da će Zapad na isti način kako je pravio presedan priznavanja lažne države Kosovo, a posle i stvaranja NATO države Kosovo, na osnovu Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa, primiti Kosovo u NATO. To će im biti nagrada, ali ona će doći tek nakon isteka onih 150 dana u implementaciji, odnosno posle konferencije o donaciji Srbije i Kosova.“

Kovač podseća da se u poslednje vreme više ne spominje sporazum Beograda i Prištine, već Srbije i Kosova, a tako se „ indirektno govori o priznavanju lažne države Kosovo“. U poslednjim izjavama Kurti je to i potvrdio tako što je obelodanio da ceo Zapad misli, a i on to smatra, da je na osnovu Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa priznata lažna država Kosovo i da samo treba sačekati da prođe 150 dana, dodaje Kovač.

Hoće li Kurti krenuti u vojnu akciju etničkog čišćenja Srba

Kovač ipak ne veruje da će se Kurti upustiti u vojnu akciju bez obzira što je na brojnim tačkama rasporedio Kosovske bezbednosne snage koje su po njihovom, ali i NATO projektu buduća vojska Kosova.

„Ne verujem da će preduzeti klasičnu vojnu akciju etničkog čišćenja jer im to ne bi išlo u prilog, a i dalo bi legitimitet političkom i vojnom rukovodstvu Srbije da upotrebe Vojsku Srbije i da naše bezbednosne snage za vrlo kratko vreme izbiju na Ibar. Lično smatram da je to opravdano rešenje i da je davno trebalo preduzeti tu akciju“.

Prema Kovaču, u prethodnim mesecima iscrpljene su sve mere upozorenja prema Prištini i Srbija je ranije trebalo da interveniše, umesto što je „bolećivo tražila blagonaklon odnos Zapada“.

„Beograd nikad od Zapada neće dobiti zvaničnu političku saglasnost da uđe na sever Kosova i zaštiti narod, ali Srbija se ne sme više tako odnositi prema tom problemu. Dosta je bilo upozorenja i mislim da bi trebalo doneti odluku po kratkom postupku. Da se snage bezbednosti veoma brzo upute na sever Kosova i na taj način da se da do znanja i Prištini i NATO-u da neće gledati skrštenih ruku na nasilje nad srpskim stanovništvom bez obzira gde se ono dešavalo. Na severu ili južno od Ibra. Kad se snage bezbednosti nađu na Ibru, verujem da će i Priština donositi racionalnije odluke i da će izbegavati dalje nasilje prema srpskom narodu“, zaključio je Kovač.

Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
SRBIJA
Petković: Priština planirala etničko čišćenje do Vidovdana, BIA otkrila dokaze
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
SRBIJA
Priština optužuje Beograd za „agresiju“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala