- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Italijan se povredio, Rus odustao, favoriti otpisani – Novaku na Vimbldonu otvoren put ka tituli

© AP Photo / Asanka Brendon RatnayakeStefanos Cicipas – Janik Siner
Stefanos Cicipas – Janik Siner - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
Pratite nas
Janik Siner, italijanski teniser, predao je četvrtfinalni meč turnira u Haleu Aleksandru Bubliku zbog povrede. Nije poznato koliko je ozbiljna povreda u pitanju i da li Italijan može na Vimbldon koji će svakako biti uskraćen za jedno važno ime. Ruski teniser Karen Hačanov objavio je da zbog povrede neće moći da igra na trećem Grend slemu u sezoni.
Dan ranije Janik Siner odigrao je sjajan meč i preokrenuo rezultata protiv sunarodnika Lorenca Sonega, a u četvrtfinalu protiv Bublika na papiru je bio veliki favorit, međutim od početka je delovalo da Italijan nije u ritmu.
Kazahstanac je posle velike borbe osvojio prvi set, a potom lako uz brejk poveo sa 2:0 u drugom kada je Janik odlučio da preda meč zbog povrede. Nije poznato sa čime se Italijan muči, ali predaja je i moguće preventivno rešenje.

Problem pred Vimbldon

Siner bi mogao da bude jedno od potencijalnih iznenađenja na Vimbldonu, prošle godine je ozbiljno namučio Novaka Đokovića, pa je moguće da je odlučio da iako je manja povreda u pitanju ne rizikuje.
Italijan se još uvek nije oglasio pa je tako teško prognozirati da li će i u kakvoj formi nastaviti sezonu na travi.

Rus otkazao drugu godinu zaredom

Dok je Siner upitan, za jednog tenisera se sigurno zna da neće igrati na engleskoj travi. Karen Hačanov, ruski teniser, drugu godinu zaredom ne može na Vimbldon zbog povrede.
„Ovo nije laka objava koju pišem, ali moram da vas obavestim da sam odlučio da se povučem sa predstojećeg Vimbldona. Zbog povrede koju sam pokupio na Rolan Garosu (fraktura i parcijalna fraktura kosti S1 krsne kosti), neću biti u mogućnosti da se takmičim na Vimbldonu drugu godinu zaredom. Odluka nije bila laka i nadao sam se da ću ipak uspeti da se oporavim i da se spremim za turnir. Međutim moj medicinski tim mi je savetovao da to u mom slučaju nije moguće“, napisao je Hačanov.
Ruski teniser 2021. godine igrao je četvrtfinale Vimbldona što je i njegov najveći uspeh na Grend slemu, ali da nije povrede pitanje bi koliko bi daleko otišao ove godine jer je pokazao da na Grend slemove u prethodnom periodu stiže u sjajnoj formi, o kojoj god podlozi da se radi.

Bivši favoriti

Dva važna imena nisu odustala od Vimbldona, ali se već sada sluti da nećemo videti njihov najbolji tenis. Nik Kirjos i Mateo Beretini prethodnih godina su igrali fantastično na travi.
Od sedam osvojenih titula Italijan je do četiri stigao na travnatoj podlozi, a prošle godine osvojio je dva trofeja u Štutgartu i Londonu. Pred Vimbldon je bio uz Novaka jedan od glavnih favorita i nema sumnje da bi se srpski as namučio protiv njega, međutim Italijan nije imao sreće.
Pred početak prestižnog Grend slema dobio je koronu koja ga je sprečila da igra na svom najuspešnijem Gren slemu. Stigao je do finala 2021. godine kada ga je pobedio Đoković.
Kada je reč o Kirjosu on ne može da se pohvali sa titulama na travi kao Beretini, međutim standardno je na toj podlozi pokazivao odlične partije, da bi prošle godine stigao do samog vrha odnosno finala Vimbldona kada ga je takođe pobedio srpski as.
Slična sudbina zadesila je i Nika i Matea ove godine. Zbog povreda su na travu izašli nespremni, tek ili nedovoljno oporavljeni, a rezultati nisu bili dobri. Italijan i Australijanac ispali su već u prvom kolu turnira u Štutgartu.
„Budite strpljivi sa mnom, moji navijači. Moj povratak tamo gđe sam bio je proces. Znam da je teško za vas da me gledate kada igram kao danas, ali potrebno mi je više vremena i nadam se da ću ponovo igrati kao nekada”, poručio je Kirjos posle rane eliminacije.
Da australijski teniser neće tako lako odustati postalo je jasno i posle izjave da bi on jedini mogao da zaustavi Novaka na Vimbldonu.
Beretini takođe traži strpljenje.

„Radio sam naporno da se oporavim od povreda, ali moram da budem realniji moj najbolji nivo će doći posle nekog vremena i mečeva. Fokusiran sam i daću sve od sebe da se bolje spremim“, rekao je Italijan.

Ko će da iznenadi?

Vimbldonu će ove godine nedostajati mnogo, međutim uvek su ostavljena mesta za iznenađenja, a jedno od njih mogao bi da bude Frensis Tijafo.
Amerikanac je nedavno osvojio svoju prvu titulu na travi u Štutgartu, a prošle godine je imao solidan rezultat na Vimbldonu gde je stigao do četvrtog kola.
Posle trofeja nije uspeo da održi konstantu jer je u Londonu eliminisan od Sebastijana Korde u osmini finala, međutim pehar i dosta mečeva na travi mogli bi mnogo da pomognu Tijafou za treći Grend slem u sezoni.
Najviše znatiželje izazivaju Danil Medvedev i Karlos Alkaras, koji nisu veliki ljubitelji trave, odnosno na njoj igraju daleko lošije u ostalu na druge podloge. Međutim, Rus i Španac stigli su do polufinala Haela i Kvinsa i žele da na Vimbldon stignu pripremljeni.
Kakav god rezultat ostvarili i Danil i Karlos, i dalje je teško videti ih kao favorite ukoliko budu igrali protiv Novaka. S obzirom na probleme sa kojima na englesku travu stižu i ostali favoriti barem trenutno zvuči da je srpskom asu otvoren put ka tituli.
Mira Andrejeva - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
SPORT
Još jedna sramota Britanaca – nema pozivnica za dve briljantne Ruskinje
Lesja Curenko - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
SPORT
Pod istragom trener koji je napadao Đokovića i učestvovao u hajci na Ruse
Centrani teren, Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
SPORT
Ruska deca ne mogu na Vimbldon – velika sramota Britanaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala