Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Da li bi Turska pre nego Zapad rešila krizu na severu Kosova

© AP Photo / Ali UnalRedžep Tajip Erdogan na ceremoniji polaganja zakletve i inauguracije predsednika
Redžep Tajip Erdogan na ceremoniji polaganja zakletve i inauguracije predsednika - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
Pratite nas
Eventualno posredovanje Turske u deeskalaciji krize na severu Kosova i Metohije mogao bi da ima veći efekat nego posredovanja zapadnih sila, ali Turska još nema toliku snagu, zaključak je političkog komentatora Stevice Deđanskog.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je spremnost da preuzme ulogu posrednika u dijalogu Kosova i Srbije, ako strane to žele, potvrdio je ambasador Turske u Prištini Sabri Tunc Angili.

Turska relevantna sila

Turski diplomata je naveo da je predsednik Erdogan lično preneo svoju ponudu premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i dodao da je Turska uvek spremna da pruži podršku stranama u dijalogu.
Da li i na koji način Turska može da pomogne u ovom problemu?
Dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da bi Turska tu mogla biti i od koristi jer, bez obzira na saradnju i podršku koju pruža Prištini, ima dobar odnos i sa Beogradom, kao i sa Rusijom.
„Turska definitivno pokušava da bilo gde na međunarodnoj sceni gde su krizne situacije pokaže da je relevantna sila koja može da se nametne i da pomogne u rešenju. To je za nju dobra reklama a i činjenica je da svojim koliko–toliko balansiranim stavom može da utiče na razne procese,“ navodi Deđanski.

Uticaj na muslimansku populaciju

On se slaže da taj uticaj ne može biti jak kao zapadni ili onakav kakav ima Amerika.
„Međutim, Turska može svojim uticajem da doprinese rešenju iz više razloga. Na primer, ne treba potcenjivati dve stvari kad se govori o Turskoj, a to je njen uticaj na muslimansku populaciju na Balkanu i na Kosovu i u BiH i, druga stvar, to su dobri odnosi koje ima sa Rusijom. Naravno, kao članica NATO pakta, ima interesa da zadovolji sve strane i u tom pogledu nama više odgovara bar da imamo nekoga ko razmišlja o više strana, za razliku od Zapada i Amerike koji gleda i misli samo o jednoj strani a to je Priština,“ kaže Deđanski.
Iz ovog ugla gledano, i nama bi više odgovaralo da imamo nekoga ko je u ovoj temi poput Turske, upravo zbog različitih interesa koja ova država ima.

Dobre namere Turske

„Dakle, mislim da su njihove namere dobre, čak verujem i da su iskrene jer ni njima ne odgovara ova eskalacija na severu KiM. Sa druge strane, i Erdoganu lično bi posle ove pobede na predsedničkim izborima u Turskoj, dobro došlo da pokaže da je realno dobio novu moć i da hoće taj svoj uticaj da pokaže i van Turske,“ smatra Deđanski.
Naš sagovornik podseća da je Turska od početka zahtevala da se deeskalacija situacije realizuje kroz dijalog i o tome je obavestila i Vučića, i Kurtija.
„Turska je odmah reagovala kad je kriza krenula i ponudila da bude posrednik u dijalogu dve strane. Milim da bi Priština na neki način pre prihvatila mišljenje Turske s obzirom da njih tek čeka ozbiljna ekonomska saradnja, što je Prištini neophodno pre svega na unutrašnjem planu. Opet, i Beograd ima dobre odnose sa Turskom što mnogo znači," zaključuje Deđanski.
Takozvano Kosovo i Turska inače sarađuju i imaju bilateralne sporazume u mnogim oblastima, posebno u oblasti zdravstva i odbrane, a s druge strane Srbija i Turska imaju takođe nikad bolje međudržavne odnose. Turska je među prvima priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
SRBIJA
Vučić saopštio Erdoganu detalje koji su doveli do eskalacije nasilja nad Srbima na KiM
Turski vojnici sa zastavama na paradi 30. avgusta 2013. godine u Ankari tokom proslave 91. godišnjice Dana pobede - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
SRBIJA
Ko će imati koristi od turskih specijalaca na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala